Dramatisk filminspelning utanför Bondön

Det fanns en tid när kanske en del personer i Pitebygden gick omkring och drömde om en framtid vid filmen, då Walt Disneys film "Silverskridskorna" delvis spelades in utanför Bondön, vid Södra Haraholmsfjärden. En filminspelning som bjöd på en del dramatik och också fick ett abrupt slut.

Lennart Klefbom, Luleå, och Gunilla Jelf spelade i ett par av rollerna och gör här ett glatt hopp.

Lennart Klefbom, Luleå, och Gunilla Jelf spelade i ett par av rollerna och gör här ett glatt hopp.

Foto:

PITEÅ2009-03-25 06:00
Den amerikanske filmregissören Norman Foster (1900-1976) som tidigare gjort tv-filmer i Sverige, och sedan förälskat sig i landet, hade för 50 år sedan beslutat sig för att spela in en del av filmen Silverskridskorna i Sverige.
Den tidiga våren år 1959 hade spolierat alla isar i Mellansverige. Foster genomkorsade då kusten i norr, upp till Haparanda. Den enda plats han fann lämplig för sin inspelning var en vik intill Bondön. Här skulle en hel del scener tas till en film, som utspelades i Holland. En filmatisering av Mary Elisabeth Mapes Dodges bok "Silverskridskorna: Historien om Hans Brinker". En mycket läst roman som gavs ut 1865, och vars första svenska upplaga kom 1876.
Älskad favorit
Silverskridskorna är en av den berömda amerikanska författarinnans populäraste böcker. Med sin rikedom av händelser har denna verklighetsnära och charmfulla berättelse för generationer av barn varit en av de mest älskade favoriterna. Boken prisbelönades också av Franska Akademien.
Familjen Brinker lever i fattigdom. Pappan drabbas av en olycka, som gör honom stum och sängbunden. Han kan inte tala om var han gömt en kruka med pengar. Barnen, Hans och Greta, anmäler sig till en skridskotävling, där första priset är ett par silverskridskor, trots att de bara har gamla träskridskor att tävla med. Vid ett tillfälle räddar barnen en hund från att drunkna och får av ägaren en belöning, ägaren hjälper också familjen med en specialistläkare till pappan och köper nya skridskor till barnen. Sedan följer en spännande historia om silverskridskorna.
Historien går för övrigt också igen i en tecknad Disneyfilm, Pluto i Holland, från slutet av 1940-talet. Där Pluto och taxflickan Dinah räddar landet från en översvämning.
Begå harakiri
Filmteamet kom till Piteå med fem fullastade järnvägsvagnar. Inspelningsledningen bokade in sig på Stadshotellet under hela vistelsen.
Statisterna, som behövdes för start- och målscenerna, hade ledningen lyckats skaffa genom hänvändelse till arbetsförmedlingen. Dåvarande chefen John Eriksson fick fram de runt 130 statister som behövdes.
Bland de mera framträdande artisterna i filmavsnitten från Boden - som spelades in i färg - fanns Ronny Zeander, Inger Liljefors, Gunilla Jelf, Anitha Lindohf och Lulebon Lennart Klefbom, alla utbildade vid privata teaterskolor, samt Clas-Håkan Westergren från Dramatens elevskola.
Filmens klimax var en stor skridskotävling, i samband med en bondfest i en holländsk by. De skridskoåkare som deltog i den avslutande "tävlingen" hade gymnastikdirektörerna vid läroverkat lovat ordna.
En stor buss hade hyrts för de främsta skådespelarna. Speciella kaminer inköptes för att hålla skådespelarna vid god vigör.
Vid inspelningsstarten låg det mycket snö på isen, men brandkåren lovade att spola de banor som behövdes.
Marsvädret visade sin bästa sida när inspelningarna inleddes, men inspelningsledningen önskade fler kalla nätter för att inte påskynda smältningen.
- Jag vet flera som kommer att begå harakiri om isen försvinner innan vi är klara med tagningarna, påpekade Gustav Roger, (1917-1992) född Pettersson, svensk inspicient, inspelningsledare, ateljéchef och, när det behövdes, skådespelare.
Passade på med aprilskämt
Piteborna hade till uppgift att vara holländska bönder i feststämning.
- Sällan har man sett statister som skött sig så bra. De stod där man ställt dem och irrade inte omkring och ställde till trassel. Även i övrigt uppförde de sig glädjande bra, poängterade Gustav Roger vidare.
När statisterna sedan återvände till Piteå för att återlämna de kläder de fått låna gjordes det enligt filmledningen i absolut perfekt ordning.
- Detta har jag aldrig upplevt någon gång tidigare, omtalade Roger.
Inspelningen skulle fortsätta en bit in i april för att sedan avrundas i Holland, med komplettering av autentiska miljöer.
Men påskhelgen det året bjöd inte bara på sol. Under en del av inspelningen föll det så mycket snö att inspelningen tvingades flyttas från Bondön till Bullerviken, och med Bergsviksbrons spann som en ståtlig bakgrund.
Med anledning av att inspelningen pågick den 1 april passade Piteå-Tidningen på att som skämt meddela att Ingrid Bergman och hennes dåvarande livskamrat Lasse Schmidt, bägge bekanta med filmregissören, överraskande skulle besöka Piteå och hälsa på ute vid inspelningarna.
Isen bröts sönder
Den 7 april började motigheterna på allvar för filmfolket. Plötsligt, och helt oväntat, fick filmfolket hals över huvud sätta sig i säkerhet på stranden vid Haraholmen sedan isen började brytas sönder. Det mesta av rekvisitan hann räddas, men en hel del försvann dock i havet. Havet började snabbt äta sig in mot inspelningsplatsen. Stora delar av dansbanan försvann ut på de drivande isflaken liksom en del flaggstänger, tunnor och annat material. Skådespelaren Ulf Palme (1920-1993), som agerade borgmästare, befann sig snart på en scen som gick ordentligt i vågor.
52 scener var kvar att ta med skidskoåkning när havets otroliga styrka visade prov på sina krafter och bröt sönder hela inspelningsplatsen. Torsdagen den 9 april meddelades det att det var slutfilmat på Haraholmen. Det som återstod av filmscenerna fick sedan ordnas på annan plats.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om