Dramatik när isbanan skulle plogas

Isbanan på Nördfjärden fryser till i kylan och på måndagen påbörjades plogningen. Men det höll på att gå illa när isen sprack och vatten vällde upp så att en medarbetare snabbt fick ta sig därifrån.

Renate Bogen och Björn Viklund jobbar med plogningen på Piteås isbana. De är glada att det gick bra för kollegan som var med om incidenten. "Det vällde upp vatten när det blev en spricka i isen så han fick snabbt backa därifrån", säger Renate Bogen.

Renate Bogen och Björn Viklund jobbar med plogningen på Piteås isbana. De är glada att det gick bra för kollegan som var med om incidenten. "Det vällde upp vatten när det blev en spricka i isen så han fick snabbt backa därifrån", säger Renate Bogen.

Foto: Catrin Renlund

Piteå2021-11-30 20:30

Det kyliga vädret har gjort att isarna växer och på måndagen startade arbetet med att ploga Piteåbornas populära isbana på Nördfjärden. Isen är närmare 20 centimeter tjock på de flesta ställen, men i strömfåran till höger mot Strömbacka strand, är isläget ett helt annat. Det fick en av kommunens medarbetare bittert erfara.

undefined
"Många av oss skulle nog ha lämnat snöslungan och bara backat när vattnet började välla upp", säger Ronny Nyström, enhetschef på kultur, park och fritid. (Arkivbild)

– Igår fick vi en spricka i strömfåran i kurvan mot Strömbacka strand, där isen är som tunnast. En kille gick med snöslunga för att få bort snön, men det blev en spricka och vatten forsade upp. Men med nöd och näppe kunde han som tur var backa därifrån, säger Ronny Nyström, enhetschef på kultur, park och fritid.

Han uppger att det handlar om en sträcka på 50–75 meter som inte höll för en person med snöslunga.

– Isen var cirka sju centimeter i strömfåran och vi har alltid problem där med betydligt svagare is än på övriga banan. Sju centimeter håller för 250 kilo men det finns så mycket annat som påverkar, som vibrationer från slungan eller förändringar då det går från högvatten till lågvatten. Men för oss går det inte vänta på ett tillfälle när det är helt riskfritt att vara på isen.

undefined
"Vi har isdubbar, flytoveraller och måste alltid vara två när vi jobbar. Vi håller också ett säkerhetsavstånd på 50 meter mellan fyrhjulingarna", säger Renate Bogen.

Han berömmer medarbetaren för sinnesnärvaron när isen sprack.

– Många av oss skulle nog ha bara ha lämnat snöslungan när vattnet började välla upp.

De andra delarna av isbanan plogas alltid med fyrhjuling som kräver tio centimeter tjock is.

– Iskvalitén är jättebra, det är ren kärn-is. Men nu får vi se hur den blir på sträckan där det vällde upp vatten. Har vi otur blev det lite geggigt över ganska stora ytor, men förhoppningsvis blev det bara lokalt, säger Ronny Nyström.

Renate Bogen plogar isbanan tillsammans med Björn Viklund. Hon berättar att de är noga med säkerheten när de arbetar.

– Vi har isdubbar, flytoveraller och måste alltid vara två när vi jobbar. Vi håller också ett säkerhetsavstånd på 50 meter mellan fyrhjulingarna, säger hon.

undefined
Isen är närmare 20 centimeter tjock på de flesta ställen.

När kommer isbanan att öppnas?

– Strömfåran med tunn is bekymrar, annars hade vi öppnat om en vecka. Törs inte säga att det är om två veckor heller. Nu önskar vi minst 15 minusgrader och vi är glada för alla snöflingor som inte faller, säger Ronny Nyström.

Delar av isbanan i Luleå kan öppna redan till helgen tack vare kylan.

– Luleå har andra maskiner och andra resurser, de har heltidsanställda som jobbar med isen, säger Ronny Nyström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!