Det var i söndags som två långfärdsskridskoåkare kom åkande på skärgårdsisen utanför Renöhamn i Piteå.
Hansi Gelter observerade duon – och såg också olyckan.
– De var väldigt dåligt rustade och uppenbarligen dåligt orienterade om isens hållfasthet i området, säger Gelter, bosatt från Renön.
Blöt och nedkyld
Förste åkaren hamnade i en isvak med vatten upp till axlarna och med iskanter som gav vika i försöken att ta sig upp.
Kamraten sökte sig närmare land, ålade efter isen mot vaken, sträckte ut en skidstav som mannen i vattnet fick tag på.
Hansi Gelter stod redo att ingripa men de nödställda lyckades själva reda ut krisen med förenade krafter. Skärrad och dyblöt kunde den nedkylde lotsas iväg längs iskanten mot närbelägen inomhusvärme.
Rätt utrustning
– Jag vill inte hänga ut någon utan bara understryka vikten av att vara rätt utrustad om olyckan är framme, säger friluftsentreprenör Hansi Gelter.
– I detta fallet hade ingen av åkarna varken isdubbar, ispik, rep, ryggsäck som flythjälp eller något annat flythjälpmedel.
Lyssna på isen
– Åkarna ignorerade också isens varningar, förmodligen av okunskap. När isen börjar "sjunga" indikerar ljudet fara, att man befinner sig på tunn is. Ju tunnare is desto högre tonläge, vilket jag tydligt uppfattade från land strax före olyckstillbudet, säger Gelter.
– Duon här färdades i ett sund som är allmänt ökänt för strömmar och öppet vatten länge under vintern. De åkte dessutom tätt tillsammans.
– Det tål också att påpeka vikten av att ha med torra ombyten i plastpåsar i en ryggsäck. Hade denna olyckan hänt långt ute i skärgården i hårdare kyla hade det kunnat gå väldigt illa.
Förrädiska isar
Hansi Gelter är själv stor utövare av långfärdsskridskoåkning – med högt säkerhetstänk.
– Jag möter alltför ofta ensamåkare i Piteå skärgård med bristfällig utrustning. Många har säkert lång erfarenhet men att bara förlita sig på erfarenhet kan bli ödesdigert om olyckan är framme, säger han.
– Så här års är de nylagda skärgårdsisarna förrädiska med både fläckar av tunn is, vind- och strömvakar. Att ge sig ut ensam utan säkerhetsutrustning är förenat med stora risker, varnar Hansi Gelter.
Friluftsfrämjandet
För nybörjare och mindre erfarna åkare står Friluftsfrämjandet i Piteå till förfogande med ledsagade helgturer.
– Vi arrangerar långfärdsturer på isar som vi alltid har rekat innan, säger Hans Hansson, turguide tillsammans med Ove Persson.
Det går att ansluta sig till Friluftsfrämjandets sms-grupp, få förhandsinformation om tid och plats för samlingar, som regel söndagar, och planerade isturer.
– Vi ställer dock krav på att alla deltagare har en fullödig säkerhetsutrustning. Det gäller alltid att åka mer med huvudet än med fötterna.
– Men oavsett vår kunskap och lokalkännedom om isarna är alla med på eget ansvar, säger Hans Hansson, som gångna helgen medverkade i en fyramilafärd tur och retur mellan Renöhamn och yttersta spetsen av Berkön.