Videon är inte längre tillgänglig
Second hand-butiker har hittills varit undantagna från vanliga momsregler, men det kan komma att ändras. Efter ett avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen förra året meddelade Skatteverket i höstas att de kommit till slutsatsen att second hand-butiker, som har öppet i mer än 24 timmar, konkurrerar med kommersiell handel och därför ska beläggas med 25-procentig moms.
Bekymrade
Kupan i Piteå, som drivs av Röda korset, är en av de butiker som drabbas och Per Svärdsudd, ordförande i Röda korset i Piteå, är kritisk mot förändringen. Han tycker inte att det går att likställa Kupan med kommersiell handel.
– Jag tycker inte om det här. Det som vi säljer här har ju redan varit momsbelagda en gång och då blir det en dubbelbeskattning på de här varorna, säger han.
Den ändrade momsregeln innebär att Kupan måste köpa ett nytt kassaregister och lägga på moms samt märka om sin varor.
I förlängningen kan det även medföra en minskad försäljning, tror Per Svärdsudd.
Dyrare för kunderna
– Det största problemet är att det blir dyrare för de som handlar och det blir mer arbete för oss. Sedan kanske vi inte kommer att kunna ha lika många anställda.
Överskottet som går till olika former av hjälpverksamheter riskerar att bli mindre. Kupan i Piteå har en framgångsrik välgörenhetsorganisation, förklarar Per Svärdsudd, och han tror att förändringen slår hårdare mot minde organisationer.
– Om det blir så illa att second hand-butiker måste lägga ner så går de som behöver miste om den här insatsen. Då kommer vi inte att kunna hjälpa till på samma sätt som vi gör i dag, säger han.
Handlar ändå
Carina Lundberg, från Lillpite, handlar ofta på Kupan. Hon kommer inte att handla mindre även om priserna höjs.
– Det är så pass billigt så jag tror inte att höjningen kommer att skrämma folk. Jag tycker att det är knäppt eftersom varorna redan är beskattade en gång och det här handlar ju om välgörenhet och det är ett sätt att återbruka saker för att minska nyproduktion, säger hon.
Ingela Ökvist Öström, från Altersbruk, handlar gärna second hand. Även hon är kritisk till förändringen.
– Jag tycker att det är väldigt synd, det här är ju en vinst för miljön, för enskilda och för Röda korset. Jag tycker inte att det blir så mycket dyrare men det kanske får studenter att sluta handla second hand, säger hon.