Videon är inte längre tillgänglig
Flera medlemmar i Norrbottens dövas teckenspråksförening samlades i Öjebyn under måndagseftermiddagen för att dela med sig av sina erfarenheter av att inte få tolk vid akuta besök på sjukhuset.
– Vi vill se en förändring. Ingen döv ska behöva bli utan tolk i en akut situation, säger Eva Sjöberg, talesperson för föreningen.
Frustrerade tolkar
Enligt hälso- och sjukvårdslagen ska landstinget erbjuda tolktjänst för barndomsdöva, dövblinda, vuxendöva och hörselskadade. Problemet är att det inte finns några tolkar som sitter i beredskap i Norrbotten. Tolkarna får utan ersättning frivilligt skriva upp sig på en lista för att sedan kontaktas vid akuta händelser utanför kontorstid. Det finns ingen garanti för att någon av dem har tid och möjlighet att ställa upp.
– Det är frustrerande och jobbigt. Eftersom jag jobbar som frilanstolk har jag andra jobb också och får jag ett sms när jag är på jobbet kan jag inte rycka ut. Det enda man kan hoppas på är att det inte är något livshotande, säger Anna Olofsson, från Boden.
Om landstinget hittar en ledig tolk får hon ett uppföljande sms.
– Ibland får man inget sånt sms. Det betyder att det inte kommer någon tolk.
"Hade jätteångest"
För Sofia Nilsson, från Öjebyn, slutade akutbesöket i Piteå med ett stort trauma. Hon och hennes man är döva och synskadade och personalen fick skriva lappar och förklara att hon hade en misstänkt hjärtinfarkt och behövde en ballongsprängning i Sunderbyn.
– Det fanns ingen tolk på akuten och jag hade svårt att läsa vad de skrev. Jag blev jätteförskräckt och trodde att jag höll på att dö, säger hon.
Först tillbaka på Piteå älvdals sjukhus fick hon träffa en tolk som förklarade situationen för henne.
– Jag visste inte vad som skulle hända med mig. Jag hade jätteångest när jag låg där över natten, säger Sofia Nilsson.
Kräver politikeransvar
Bengt Wernesjö , från Älvsbyn, har tidigare gått ut i Piteå-Tidningen och ifrågasatt landstinget när han blev utan tolk vid ett akutbesök på Piteå älvdals sjukhus.
– Politikerna måste se till att det finns en jourverksamhet. Jag är snart 70 år, tänk om jag får en hjärtinfarkt. Då kan vi inte stå där på akuten utan tolk, säger han.
Enligt Maud Nordwall, dövblindombud på Piteå kommun, är det viktigt att landstinget inför ett joursystem som bygger på mer än tolkarnas välvilja. Hon har hört många skäckhistorier om döva och dövblinda som inte får tolk i utsatta situationer.
– Det är fruktansvärt. Det ger en otrygghetskänsla att aldrig veta om de får tolk, säger hon.
Landstinget ska utreda
Norrbottens dövas teckenspråksförening uppmärksammade landstingsrådet Kent Ögren (S) om tolkproblemet förra veckan och i måndags lyfte han frågan på landstingsberedningen.
– För mig var det en ny kunskap att man löser det på frivillig basis. Det känns inte alls bra, säger han.
Enligt Kent Ögren ska landstinget tillsätta en utredning för att se över verksamheten och i vilken omfattning behovet finns.
– Vi ska göra vad vi kan för att komma till rätta med problemet.