Donationsveckan 2016 drar igång

I dag startar donationsveckan, den vecka om året som Socialstyrelsen och andra organisationer försöker informera om vikten att ta ställning.

Transplantation. Torsten Malm, överläkare på Lunds universitetssjukhus, visar hur man tar tillvara på hjärtklaffar

Transplantation. Torsten Malm, överläkare på Lunds universitetssjukhus, visar hur man tar tillvara på hjärtklaffar

Foto: Drago Prulovic/TT

Piteå2016-10-10 04:58

Förra året blev 167 avlidna personer organdonatorer. Det är den högsta siffran någonsin och det verkar som att 2016 också blir ett rekordår då 137 donerat organ hittills i år. Men fler behöver anmäla sig för att kunna täcka behovet.

– Trots det ökade antalet organdonatorer är behovet fortfarande stort och i dagsläget behövs 845 organ. För patienten kan ett nytt organ i vissa fall vara helt livsavgörande, säger utredaren Wenche Stribolt.

Det svenska folket har den mest positiva inställningen till organdonation i hela världen. I undersökningar ställer sig 85 procent av befolkningen positiva till att donera organ efter sin död. Trots detta är det få som faktiskt anmäler sig till registret. I dag har endast 16 procent av befolkningen registrerat sin vilja i socialstyrelsens donationsregister. Men även om man inte finns i registret kan man informera en närstående eller fylla i ett donationskort.

– Att identifiera en organdonator är en process i flera steg. För att en donation ska komma till stånd är det oerhört värdefullt att alla tar ställning till organdonation och gör sin vilja känd, säger Donationsrådets ordförande Kenneth Johansson.

Under 2015 genomfördes sammanlagt 764 organtransplantationer. Majoriteten var njurar, därefter följde lever, hjärta och lunga. Det transplanterades också drygt 1 000 vävnader, varav 700 var hornhinnor och 200 hjärtklaffar.

LÄS OCKSÅ: "Inger donerades en till chans i livet"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om