Redan 1999 ansökte SCA om att anlägga två invallningsbankar i Piteälven mellan sågverket och pappersbruket i Munksund. Tanken var att fylla upp viken med 300 000 kubikmeter massa för att få marken i samma höjd som det intilliggande fabriksområdet.
I augusti 2001 meddelade dåvarande Miljödomstolen tillstånd och att arbetet skulle vara utfört inom tio år. 2011 förlängdes arbetstiden med tio år till då arbetet inte var färdigt.
Nu är invallningsbankarna helt färdigställda och bolaget har påbörjat markutfyllnaden mot stranden och sågverksområdet. Det krävs cirka 200 000 kubikmeter massor – men SCA uppskattar att man bara hunnit fylla cirka 9 000–10 000 kubikmeter. Bolaget har därför ansökt om förlängd arbetstid.
Men i veckan avvisade Mark- och miljödomstolen bolagets ansökan. Enligt domen är det möjligt att förlänga arbetstiden vid mer än ett tillfälle, men den förlängda arbetstiden får bara uppgå till sammanlagt högst tio år. SCA har redan fått förlängt tio år och domstolen avvisar därför ansökan.
– Eftersom miljötillståndet gick ut i måndags kan vi inte fylla något mer i den här viken förrän vi har ett nytt tillstånd på plats. Det är ingenting som vi nyttjar daglig dags eller något som påverkar på kort sikt, utan det här är något vi jobbar långsiktigt med. Så domen i sig påverkar inte den dagliga verksamheten akut, utan det är den långsiktiga tanken, säger Malin Schytte.
I bolagets ansökan framgår att fyllningen av området är av yttersta vikt för att tillgodose behovet av expansions- och lagerytor.
– Tanken är att det skulle kunna vara en industriyta man kan nyttja för utveckling av verksamheterna helt enkelt. Det är en potentiell framtida industriyta för antingen sågverket eller pappersbruket, säger Malin Schytte och fortsätter:
– Den kanske kan leda till effektivare transporter eller på annat sätt utveckla verksamheten. Men när det behovet uppstår går vi in och ansöker om ett nytt miljötillstånd.
Fabrikschefen konstaterar att bolaget vill använda marken i framtiden.
Är ni säkra på ett nytt tillstånd?
– Det återstår att se naturligtvis. Som det är nu så blir marken kvar i det skick den är i dag. Det blir ingen förändring jämfört med nuläget så länge vi inte har ett nytt tillstånd, säger Malin Schytte.