Domstol stoppar cancerutredning

Det blir ingen kartläggning av cancerfallen i hus Oden på Strömbackaskolan. Förvaltningsrätten avslår fackets överklagan och skyddsombudet Pia Andersson är kritisk.

Besviken. Flera lärare som arbetat i hus Oden har drabbats av cancer. Skyddsombudet Pia Andersson är besviken över att skolledningen, arbetsmiljöverket och förvaltningsrätten säger nej till en kartläggning. (Arkivbild)

Besviken. Flera lärare som arbetat i hus Oden har drabbats av cancer. Skyddsombudet Pia Andersson är besviken över att skolledningen, arbetsmiljöverket och förvaltningsrätten säger nej till en kartläggning. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2016-09-21 18:00

Strömbackaskolans ledning sade nej när Lärarnas riksförbund krävde en ordentlig kartläggning av cancerförekomsteni hus Oden. När fackförbundet även fått nobben av Arbetsmiljöverket i början av maj överklagade skyddsombuden beslutet till förvaltningsrätten.

Den 13 september kom domen som kan sätta punkt för skyddsombudens hopp om att en gång få ett svar på om lärarna i hus Oden drabbats av cancer i högre utsträckning än normalt – och om det har att göra med möglet som upptäckts i skolan.

"Förvaltningsrätten anser att ett föreläggande om en kartläggning kan vara befogad om studien kan påvisa risker och förebygga att arbetstagare utsätts för ohälsa. Av utredningen i målet framgår emellertid att det i detta fall är gjort en liknande studie. Vidare framgår att kommunen inhämtat ett uttalande av professor Bengt Järvholm vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet. Av hans svar går att utläsa att den efterfrågade typen av undersökning sannolikt inte ger bättre information eller ett nog tillförlitligt resultat."

Pia Andersson, skyddsombud för Lärarnas riksförbund på Strömbacksskolan, är besviken över att förvaltningsrätten avslår överklagandet.

– Vi förstår inte att ledningen inte vill det och jag förstår inte att både Arbetsmiljöverket och förvaltningsrätten säger nej. Jag tycker att det är så lite begärt, säger hon.

Lennarth Nyströms fem år långa kartläggning gav inga svar om anställda i det mögel- och branddrabbade Odenhuset löpt en ökad risk att drabbas av cancer. I stället undersökte forskaren vid Umeå universitet hela Strömbackaskolan när han slog fast att cancerfallen inte var högre än i övriga samhället.

– Meningen var att utredaren skulle ta reda på vart folk jobbat och lägga ihop det med cancerfallen. Det har varit så många misstag och dumheter, säger Pia Andersson.

Enligt henne är det oklart om de kommer att överklaga beslutet till kammarrätten.

– Man jag har svårt att tro att det kan förändra saken.

Den mögelskadade byggnaden har sanerats, men oron finns fortfarande där berättar Pia Andersson.

– Det måste ha bildats mögel i taket när man tänker på att det har runnit vatten i hinkar. Vi hoppas att de gör något åt taket snart, men mitt värsta scenario är att det blir fel igen.

Cancerfallen

2008 berättade PT om svartmöglet som hittats i hus Oden. Stachybotrys ger upphov till nedsatt immunförsvar, huvudvärk, kliande hud och ögon. Det är dessutom cancerframkallande vid förtäring. PT:s kartläggning visade att 19 av 81 personer som arbetat på den värst utsatta våningen i minst fem år efter branden 1991 drabbats.

En cancerutredning inleddes och totalt undersöktes 973 personer som varit anställda på skolan i minst sex månader från 1973 till 2011. 122 hade drabbats av cancer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om