Mannen förklarar att han och ett gäng människor satt och söp den aktuella kvällen och började diskutera politik och att han då skrev inlägget. Enligt domen har mannen sagt att han inte kan förklara vad han menade med texten mer än att det var en fyllegrej. Han hade inte heller tänkt genomföra hotet och att han inte har någonting emot varken Helena Stenberg eller Peter Roslund. Han säger att allt känns dumt och fel och att han klev över gränsen.
"Bra att markera"
Peter Roslund hoppas att det kan vara en lärpenning till människor som inte tänker på vad de skriver.
– Det är i princip bra att han döms. Vi är inte ute efter honom egentligen. Men det är bra att markera och hoppas att folk tänker efter vad de skriver på nätet innan de trycker på skicka. Det behövs en uppstramning vad det gäller hur man använder sociala medier och vi uppmanar alla att anmäla alla hot. Han erkände ganska omgående så det var ett ganska givet fall, säger Peter Roslund, kommunalråd.
Du tror det här kan hjälpa?
– Ja förhoppningsvis kan folk inse att det inte är tillåtet att skriva vad som helst på nätet, lika lite som man får säga vad som helst öga mot öga. Det här tillsammans med alla andra anmälningar som görs bidrar förhoppningsvis till det, säger Peter Roslund.
Van att bli hotad
Kommunalråd Helena Stenberg är van att bli hotad för sin roll inom politiken och är precis som Peter glad över att det blev en rättssak av det.
– Det här var ett ganska grovt hot. Vi blir hotade då och då på olika sätt, både med fysiska brev och i mailform och liknande. Det gäller att hantera det och inte låta det begränsa ens liv, men det är så klart obehagligt, säger Helena Stenberg, kommunalråd.
Blev det värre för att det kom under valrörelsen?
– Ja precis. Vi är ju ganska exponerade. Vi finns där ute och vi vill finnas där ute. Än så länge har vi ett öppet stadshus men det är många kommuner och politiker som inte kan vara så öppna som vi är, säger Helena Stenberg.
– Vi har alltid under mina år haft öppen korridor och öppet till oss så att man kan sticka in huvudet om man har några frågor. Vissa korridorer är fortfarande låsta efter ett lite allvarligare hot för några år sedan då det vi fick ta in en vakt också, men till oss är det öppet även om man ska anmäla sig i receptionen först. Det är en sån här åtstramning som vi tyvärr har blivit tvungna att göra efter såna här hot, säger Peter Roslund.
Mannen döms till 50 dagsböter.