Dömdes till livstid för mord – som länets första kvinna

51-åriga Cecilia Modig dömdes till livstids fängelse efter att ha mördat sin sambo. Hon högg honom med en kökskniv innan hon med hjälp av sin exman tvättade av och bäddade ner honom i sängen. Morgonen därpå konstaterades han vara död.

Den 51-åriga kvinnan dömdes till livstids fängelse för mordet på sin sambo. Hon avtjänade tio år av sitt straff innan hon blev allvarligt sjuk och avled. (Arkivbild)

Den 51-åriga kvinnan dömdes till livstids fängelse för mordet på sin sambo. Hon avtjänade tio år av sitt straff innan hon blev allvarligt sjuk och avled. (Arkivbild)

Foto: Andreas Renlund

Piteå2024-07-24 20:30

Mordet skedde en sommarkväll för 18 år sedan – fredagen den 30 juni 2006. Cecilia Modig utdelade flera knivhugg mot sin sambo, en 56-årig man. Den utvidgade rättsmedicinska obduktionen visade att kniven hade träffat mannen både i levern och i hjärtat. På kroppen fanns ett stort antal stick- och skärskador i huvudet, i ansiktet och på bålen. På huden fanns också avskrapningar och blåmärken. 56-åringen hade även ett brott på tungbenet.

Mannen dog av knivsticket i hjärtat, men inte förrän efter några timmar. Med läkarvård hade han kunnat överleva, enligt rättsläkarens utlåtande.

Cecilia Modig hade en annan historia om kvällen. Hon befann sig tillsammans med 56-åringen i hans villa i Munksund. De drack alkohol och under kvällen kom även Modigs exman dit. Enligt hennes första version handlade det om en olyckshändelse, sambon hade ramlat mot altanens trappa och fått två sår. De hade lagt sig innan midnatt och hon hade inte förstått att han var död förrän morgonen därpå.

Polis larmades till villan av en släkting till 56-åringen. Kroppen låg då på golvet och den läkare som tillkallades gjorde felaktigt bedömningen att det handlade om en naturlig död.

I såren på bröstet konstaterades luft med läkarens förklaring att det kan uppstå om man ramlar och ett revben går in i lungan.

Men en polis på plats reagerade på utlåtandet eftersom 56-åringen låg på rygg med händerna mot kroppen. Modig hade sagt att hon hade plåstrat om såren, men på kroppen fanns inga plåster. Beskrivningen var att huset såg flyttstädat ut, det var tomt och kläder och möbler var slängda. Det fanns inget synligt blod.

Att han blivit knivstucken kom aldrig på tal, inte förrän senare när hon ändrade sin historia. 

Det hade uppstått ett bråk.

Enligt hennes version var det fästmannen och exmaken som började bråka. Hon i sin tur hade dragit fram en kökskniv för att skrämma dem att sluta slåss. Hon uppgav, både i förhör och under rättegången, att exmaken greppat tag i hennes nacke och hand och stötte kniven i bröstet på 56-åringen. En uppgift som kom att motbevisas där både tingsrätten och hovrätten ansåg den versionen som osannolik.

undefined
Polisens kriminaltekniker var på plats i villan efter mordet. (Arkivbild)

Exmaken hade en annan historia.

I polisförhör återgav han en berättelse som tingsrätten senare konstaterade stämde väl utifrån vad den tekniska och rättsmedicinska utredningen visat. Modig hade slagit fästmannen i ansiktet med knytnäven flera gånger innan hon stampade på halsen och bröstet. På golvet låg 56-åringen, försvarslös och omtöcknad.

Exmannen hade hjälpt honom upp och på väg mot hallen vittnade han om att Cecilia Modig utdelade 5-6 knivstick mot sin sambo med en lång, smal kökskniv. Han såg ett knivhugg som träffade mannen kring hjärtat och det började rinna blod från såret.

"Knivsticket vid hjärtat är av sådan art att döden, om snabb läkarvård inte ges, är praktiskt taget oundviklig. Cecilia Modig måste ha varit medveten om att hon riktat knivsticken mot det område där hjärtat är beläget", skrev tingsrätten i sitt domskäl oktober 2006.

Tillsammans ska de sedan ha tvättat av 56-åringen och lagt honom i sängen. Mannen fick ingen hjälp, ingen av dem larmade ambulans och han lämnades att dö.

Ur polisförhör: "Därefter beordrade Cecilia Modig (exmaken) att torka upp blodet på golvet. (Exmaken) var så chockad och rädd att han gjorde som hon sa. Han tordes inte ringa efter ambulans".

En bild som också målades upp under rättegången: Exmaken vägrade vittna i samma sal som sin exfru. I stället satt han i ett intilliggande rum.

– Jag tål inte se henne efter vad hon har gjort, sade 73-åringen och tillade att han alltid varit rädd för henne, i varje fall på senare år sedan de båda flyttade till Piteå. Han förklarade att även den döde varit rädd för kvinnan.

Han beskrev våldet från mordkvällen.

– Hon är inte svag den där kvinnan, hon är stark som två karlar tillsammans.

Under rättegången visade Modig inga tecken på känsloengagemang. 

– Jag har inte gjort något våld. Jag skulle aldrig kunna begå mord, förklarade den mordmisstänkta kvinnan kort under huvudförhandlingen i oktober 2006.

undefined
51-åringen nekade till mordanklagelsen. Hon hade länge en version om att sambon ramlat och skadat sig. (Arkivbild)

Gärningen ansågs ha varit brutal och den 51-åriga kvinnan dömdes av tingsrätten till livstids fängelse. Domen överklagades, men hovrätten gjorde samma bedömning och fastställde livstidsdomen i december 2006. Då noterades även ett vittnesmål från en tidigare väninna. Enligt henne ska Modig i flera telefonsamtal aggressivt ha sagt att hon skulle "plocka" sambon. Sista gången var veckan innan mordet.

I ett annat vittnesförhör med en anhörigs pojkvän från tingsrättsdomen framgår det att han hade träffat Cecilia Modig i 56-åringens bostad sommaren två år tidigare. Han beskrev henne som full och att hon hade blivit mer och mer hotfull. Den kvällen hade Modig pratat om att hon hade en plan – att inom två år skulle sambon vara borta och hon skulle ärva hans hus.

"Detta uttalande kändes mycket olustigt och känns så även nu i skenet av vad som hänt", stod det i förhöret.

Knivmordet var uppmärksammat och mördaren har listats bland Sveriges livstidsdömda och farligaste kvinnor i flera medier. Hon blev den första kvinnan i Norrbotten och Sveriges sjätte kvinna att dömas till livstids fängelse.

Efter mordet bytte hon namn två gånger enligt Skatteverket, först till Johanna 2008 och till Cissi 2015.

Tio år efter mordet, i maj 2016, vädjade hon om nåd hos justitiedepartementet efter att hon blivit allvarligt sjuk och inlagd på sjukhus – drygt en månad senare avled hon.

Artikeln är skriven utifrån PT:s tidigare publicerade artiklar, förhör och domarna från Luleå tingsrätt samt Hovrätten för övre Norrland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!