Vattenpölar på planen upprör domare: "Livsfarligt"

Problemen i Norrmalmias sporthall fortsätter. Under en innebandymatch tidigare i veckan droppade det vatten på planen från taket. Kommunen viftar bort problemet, men matchens domare Per-Anders Blind rasar. "Utövarna kan skada sig för livet", säger han.

En hink ställdes ut för att fånga upp vattendropparna som kom från taket.

En hink ställdes ut för att fånga upp vattendropparna som kom från taket.

Foto: Anders Thelin

Piteå2023-11-29 19:00

Det var under en match mellan Wibax och K4 under tisdagen som vatten från taket droppade ned på Norrmalmias golv. Domaren Per-Anders Blind fick stoppa spelet flera gånger för att torka av spelplanen. 

undefined
Per-Anders Blind, rutinerad domare i både innebandy och fotboll, är upprörd över att vatten kan droppa ned på planen från Norrmalmias tak. "Skaderisken är brutalt stor", säger han. (Arkivbild)

– När det blir vatten på golvet blir det svinhalt och man kan slita sönder sig totalt. Kommer du och springer där i full fart blir det som att få vattenplaning och du kan förstöra knän, ledband, ljumskar och annat. Det är riktigt farligt, säger han.

Det händer att domare blåser av matcher för golvtorkning om en spelare ramlat så det kommit svett på golvet. Men vattenpölarna som bildades i Norrmalmia var av en annan kaliber.

– Kommer du i en sådan pöl och ska ändra riktning är du körd, då är det akuten direkt. Skaderisken är brutalt stor. Skadorna som kommer av en sådan här sak är allvarliga – de kan vara för livet, säger Blind.

undefined
En typ av svabb användes för att få upp vattnet från golvet.

Han menar att både kommunen och matchfunktionärerna har ett ansvar.

– Som domare är vi skyldiga att se till att spelarna har en så säker miljö som möjligt att vara i.

Kommunen viftar bort problemet?

– Tänker de bara på fastigheten kan jag förstå det, men tänker man lite längre på att folk ska verka där inne är det allvarligt att de inte ser längre än näsan växer. Man borde tänka på sin befolkning också, säger Per-Anders Blind.

Fastighetschefen Kerstin Albertsson Bränn är medveten om problemet.

undefined
"VI har inte fått någon signal att detta är ett problem", säger fastighetschefen Kerstin Albertsson Bränn. (Arkivbild)

– Vid oväder när det snöar och blåser kan det driva in snö via avluftshuvarna som sedan smälter och kommer ner. Bedömningen är att det är ingen fara, det händer ganska sällan och det är en mindre mängd vatten, säger hon.

Har du tänkt på att det kan vara farligt med vatten på golvet?

– För att det inte ska bli fukt och mögel så krävs det att det luftas. Vi känner till att detta hänt en gång tidigare för cirka fem år sedan, men vI har inte fått någon signal att detta är ett problem för utövare i hallen, säger Albertsson Bränn.

Ni kände till detta innan matchen?

– Vi hade en teknikansvarig som var förbi i går och såg att det här hade hänt. Vi har pratat om det i dag (läs onsdag) på morgonen. Det är inget läckage i taket, konstruktionen är ett ryggåstak vilket innebär att taknocken ventileras i syfte att undvika fuktproblem, säger Kerstin Albertsson Bränn.

undefined
En hink ställdes ut för att fånga upp vattendropparna som kom från taket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!