Arbetsmiljöverket har utrett dödsolyckan och besökte arbetsplatsen i somras där man fann flera brister. Bland annat att det statliga bolaget Svevia saknade fungerande rutiner och riskbedömning inför arbetsmoment kopplat till reparation av broräcke. De ska inte heller ha bedömt risker och dokumenterat åtgärder inför arbetet då olyckan skedde. Men trots bristerna kommer myndigheten inte att åtalsanmäla Svevia.
– Vi har inte funnit att något arbetsmiljöbrott har begåtts i nuläget. Skulle det vara någonting som framkommer som vi inte har känt till har vi givetvis möjligheten att öppna ärendet på nytt, säger Nadja Lukin, sektionschef på Arbetsmiljöverket i Luleå.
Det var i slutet av maj som mannen i 50-årsåldern föll ned i vattnet i samband med reparationsarbete på Bergsviksbron. Enligt Svevia var han förankrad i ett trasigt vägräcke som följde med i djupet.
"När en av yrkesarbetarna borrade ur en av de kvarvarande stolparna så hörde han sin kollega ropa till och när han tittar upp så ser han kollegan ramla ut från bron och ner i älven. Kollegan såg då att hans kollega hade ändrat fästpunkt på selen och satt fast denna i broräcket (det trasiga) som då hade gett vika", skrev Svevia i sin anmälan till Arbetsmiljöverket.
Räddningstjänst och polis tillkallades och inledde en sökinsats. Mannens sele och broräcket den var fäst i hittades samma dag samt skor och hjälm. Mannens kropp hittades en vecka senare av Missing People.
"Kollegan som bevittnade hela händelsen blev kvar på bron och fick ögonkontakt med kollegan i vattnet innan han sjönk under vattnet igen och försvann. Kollegan kunde sedan se han i vattnet sticka upp huvudet och vifta med en arm några gånger till längre nedströms i älven innan han försvann under vattenytan för gott", skrev Svevia.
Parallellt pågår en förundersökning om misstänkt arbetsmiljöbrott som leds av kammaråklagare Stig Andersson. I den typen av utredningar väger Arbetsmiljöverkets slutsatser tungt, men fortsatt är förundersökningen öppen.
– Dödsboets målsägandebiträde har aviserat att de kommer att skriva ett yttrande och eventuellt begära kompletterande bevisning. Jag ska ta del av det först innan jag fattar något beslut. Det kan vara någonting som jag inte känner till så jag måste invänta och se, säger Stig Andersson.