Dödläge om kameror på Stadsberget

Kommunens överklagan om kameraövervakningen på Stadsberget ligger på hög i Kammarrätten i Sundsvall. Under tiden fortsätter vandalerna att kosta pengar.

Ungdomsgäng. Jan Ställ tycker att det viktiga med övervakningen är att ungdomarna på glid kan identifieras och få hjälp innan det går för långt.

Ungdomsgäng. Jan Ställ tycker att det viktiga med övervakningen är att ungdomarna på glid kan identifieras och få hjälp innan det går för långt.

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2017-12-21 21:35

Bara under hösten har vandaliseringen i Stadsberget kostat skattebetalarna runt 50 000 kronor i saneringar och resulterat i ett 20-tal polisanmälningar.

– Man kan säga att kamerorna fyller ett stort behov, säger Jan Ställ, förvaltningschef på Fastighets- och serviceförvaltningen.

Han menar att det är samhällskostnaden som är det stora problemet.

– Skadegörelsen är den ringa kostnaden i frågan. Problemet är att klottret ofta sker i samband med droganvändning och den största delen av de som utför skadegörelsen är under femton år, säger Jan Ställ.

Kommunen som fastighetsägare har ett nära samarbete med socialtjänst, polis och skola som samverkar för att få stopp på vandaliseringen och drogandet.

– Vi upplever att samverkan fungerar väldigt bra. Det är ett väldigt viktigt arbete som de gör. Men med kameror har vi lättare att identifiera de här ungdomarna på glid och fånga upp dem i ett tidigt skede. Det är naturligtvis det som är den viktigaste frågan, säger Jan Ställ.

Övervakningskamerorna godkändes av länsstyrelsen. Men när datainspektionen fick nys om kamerorna som monterades upp på taket så satte de stopp för dem. När det sedan gick upp i förvaltningsrätten så gick de på datainspektionens linje. Just under vintertid så är övervakningen på taket mindre viktig. Förhoppningen är att man ska få tillstånd innan det blir varmt utomhus igen.

– Ungdomarna håller sig helst inomhus under vintern, det är inne i Stadsberget som de stora problemen finns just nu. Men vi har även haft lite klotter uppe på taket även nu under hösten, säger Jan Ställ.

Den nittonde oktober överklagade Piteå kommun till Kammarrätten i Sundsvall, och där ligger ärendet nu i väntan på prövningstillstånd. Utan ett sådant är slaget förlorat, men får de prövningstillstånd så tas frågan upp igen.

– Jag har målet här hos mig, det ska beredas inför frågan om prövningstillstånd. Mer kan jag nog inte säga under handläggningen, säger Emil Öhlén, handläggare på kammarrätten i Sundsvall.

Hur lång tid kan ett sånt här fall ta?

– Det är jättesvårt att säga. Det ska gå så fort som möjligt naturligtvis, men det är också väldigt individuellt från fall till tall. Inom ett år ska prövningstillståndsfrågan definitivt vara avgjort. Men sen när själva målet avgörs är det för många faktorer som spelar in för att kunna ge något svar, säger Emil Öhlén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!