Djuroperationer hotas i brist på narkosmedel

Veterinärerna för de två mindre klinikerna i Piteå oroas över att bristen på narkosmedel kan riskera att icke akuta operationer måste vänta.

Brist på narkosmedel hotar djuroperationerna på de mindre klinikerna i Piteå. "Än är det fullt upp, men man vet inte hur det blir framöver så visst finns det en oro", säger Linda-Mari Landberg, chefsveterinär på Pet Vet.

Brist på narkosmedel hotar djuroperationerna på de mindre klinikerna i Piteå. "Än är det fullt upp, men man vet inte hur det blir framöver så visst finns det en oro", säger Linda-Mari Landberg, chefsveterinär på Pet Vet.

Foto: Catrin Renlund

Piteå2020-05-04 19:00

Användningen av narkosmedlet propofol har mångdubblats som en följd av att många coronasjuka behöver sövas inför respiratorbehandling. Medicinen är nu ransonerad i Stockholm, men kan ta helt slut och vården kan tvingas börja använda ett läkemedel för djur istället. Detta innebär i sin tur att veterinärklinikerna måste vara försiktiga i användandet av medlet vilket kan få som följd att icke akuta operationer måste skjutas upp.

I Piteå finns Evidensia, Pet Vet och Din veterinär. De två sistnämnda är mindre kliniker som fruktar stora konsekvenser om icke akuta operationer skulle ställas in på grund av att rätt narkosmedel inte får användas.

Linda-Mari Landberg, chefsveterinär på Pet Vet, berättar att covid-19 har påverkat tillgången på narkosläkemedel och att kliniken följer uppmaningen från jordbruksverket och läkemedelsverket. Det innebär att vara restriktiv med propovet multidos som är djurversionen av läkemedlet propofol, men man tittar även på alternativa narkosläkemedel.

– Som jag förstått det är det just nu inte aktuellt för humanvården att använda propovet multidos men det kan ändras. Vi känner en oro att inte få tag i narkosmedel. Just nu klarar vi oss men ingen vet vad som händer framöver, säger hon.

Hon berättar även att operationerna ännu är igång som vanligt, men oron för att skyddsutrustning och hygienartiklar ska ta slut finns också, därför har man beställt tygmunskydd som kan tvättas och steriliseras.

– Som det ser ut just nu kan vi hålla alla delar av verksamheten igång utan att hygienkrav eller patientsäkerhet påverkas. Måste vi stänga operationsavdelningen helt kommer det att påverka vår lilla klinik mycket negativt med stora ekonomiska förluster.

Petra Karved, veterinär vid Din veterinär, har liknande erfarenheter. Hon berättar att direktiven har gjort att de försökt minska användningen av narkosmedlet.

– Vi behöver det men vi kan ersätta det till viss del, bland annat genom att styra över fler djur på gasnarkos. Vi har också pratat om att utesluta exempelvis kastrationer men än gör vi det, säger hon.

Kliniken gör några operationer per dag. De vanligaste är tandbehandlingar, kastrationer, juveroperationer och borttagning av knölar.

– Icke akuta operationer är en viktig del av klinikens verksamhet. Det skulle bli stora konsekvenser om de inte kunde göras, säger Petra Karved.  

PT har sökt Evidensia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!