Djurisk praktik i Holland

Upplev en praktikresa till Nederländerna fylld av väderkvarnar, friterad mat och massor av djur.

Carolina Olsson, Ida Marklund, Maja Jönsson och Irya Larsson.

Carolina Olsson, Ida Marklund, Maja Jönsson och Irya Larsson.

Foto:

PITEÅ2014-05-08 08:23

Sedan några år tillbaka har Grans Naturbruksgymnasium ett samarbete med naturbruksskolan Lentiz i Nederländerna. EU-stipendiet Leonardo da Vinci har möjliggjort för skolorna att skicka utbytesstudenter mellan de respektive länderna. I vår har fem elever från Gran varit på tre veckors praktik i holländska Maasland. UNG har pratat med tre av dem, Carolina Olsson och Ida Marklund, som båda går inriktningen djursjukvård och Maja Jönsson som går hundinriktningen.

– Ett av villkoren för stipendiet var att innan resan bland annat ta reda på mer om landet; språket, kulturen och skolan vi skulle fara till, berättar Ida. Så efter att vi fått veta vilka som skulle åka började vi ha speciella ”Hollandsträffar” för att planera och förbereda oss.

De nederländska yrkesskolorna

I mitten av mars blev det dags för resan ner och på flygplatsen i Amsterdam välkomnades de av Lentiz kontaktperson och fick sedan skjuts hem till sina värdfamiljer.

– Första dagen blev vi guidade runt skolan av några elever och fick göra lite turistgrejer som att cykla runt Maasland och äta typisk holländsk mat. Första veckan var vi alla i skolan och deltog i deras verksamhet; vi var med på vanliga lektioner och i deras djurstallar, berättar Maja.

Den andra veckan följde de med till sina värdars praktikplatser, och blev utplacerade bland annat på lantbruk, djuraffärer och veterinärstationer. Tredje veckan var de själva hos olika företag. Enligt Maja var de många olika praktikplatserna väldigt bra, de skapade en bra inblick i den nederländska djurhållningen.

Det nederländska skolsystemet skiljer sig en aning från det svenska. Det är en tydligare skillnad mellan yrkesskolor och högskoleförberedande skolor, och på Lentiz naturbruksskola fanns bland annat inriktningar mot trädgård, maskin, djursjukvård och djurskötare inom lantbruk. Skolan i Nederländerna samarbetar i högre grad med olika företag och eleverna gör mer praktik; många elever går i skola två dagar i gör praktik tre dagar i veckan under en hel årskurs.

Pommes frites med jordnötssmör

Enligt Carolina skiljer sig varken kulturen eller djurhållningen särskilt mycket från Sverige, men det finns några tydliga mindre skillnader.

– Många cyklar överallt eftersom det är så svårt att ta sig fram med bil på grund av alla kanaler och att det är så trångt i städerna. Och hela landet är väldigt platt – havet känns nära överallt.

– Maten och matvanorna är dessutom väldigt annorlunda också! Allting är friterat, mångas frukost bestod av mackor med chokladströssel och det dök upp massor av konstiga maträtter som till exempel pommes frites med jordnötssmör och majonnäs, säger Ida och skrattar.

De är alla överens om att resan till Nederländerna var bland de roligaste de har gjort.

– Det låter jätteklyschigt men det var verkligen lärorikt och roligt och det var en upplevelse för livet, säger Carolina. Om ni får chansen att göra praktik utomlands så ta den!

TIPS Utlandspraktik

Många skolor samarbetar med skolor utomlands för att kunna hitta bra praktikplatser. Dessa samarbeten finaniseras ofta med hjälp av EU-medel.

Andra sätt är att höra sig för bland andra elever eller vänner. Söker man inom ett speciellt område, till exempel inom hästnäringen, kan det även vara en bra idé att fråga sina tränare om de känner till något företag utomlands.

Språket är ofta nyckeln till om ett land är ”lätt” eller ”svårt” att åka till. Ett land där inte engelskan är förstaspråk, och alla i allmänhet är ungefär lika bra på engelska som i Sverige är oftast lättast eftersom det blir lättast att våga prata då.

Det finns många vinster med att göra en utlandspraktik; att förbättra språket, uppleva en annan kultur och så vidare, och då spelar det inte så stor roll vilket yrkesområde man åker inom.

Om man ska göra APL så måste praktikplatsen ändå vara relevant för utbildningen då det handlar om arbetsplatsförlagt lärande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om