Djurgrossist riskerar böter

Pet-Food Fodertjänst i Norrfjärden misstänks för att ha sålt artiklar för husdjur som innehåller otillåtna bekämpningsmedel. Nu anmäler kemikalieinspektionen (KemI) företaget för brott mot miljöbalken. Vice vd Maria Lundberg säger att branschen är i chock och att i stort sett alla grossister blivit anmälda.

PITEÅ2009-05-07 06:00
Efter en kontroll under 2008 upptäcktes att Pet-Food i Norrfjärden saluförde nio otillåtna produkter. Varorna, bland annat sprejer och halsband för hundar och katter, används som bekämpningsmedel mot ohyra eller för att hindra husdjuren från att klösa, bita sönder eller kissa inomhus.
Inte ansökt om dispens
Medlen är importerade och enligt inspektionen att betrakta som bekämpningsmedel. Pet-Food har heller inte ansökt om godkännande eller dispens att sälja produkterna och därmed får de inte säljas.
- Det stämmer att vi inte anmält produkterna till Kemikalieinspektionen och att vi blivit förhörda. Alla i hela branschen har blivit förhörda. I princip är det så att varenda grossist i hela landet som sålt de här preparaten har blivit anmälda, säger Maria Lundberg, vice vd vid företaget.
Produkterna EU-godkända
Lundberg fick, vid anmälan i februari, yttra sig till kemikalieinspektionen och uppgav att de vid företaget inte varit medvetna om att produkterna var betecknade som kemiska bekämpningsmedel.
- Eftersom produkterna är EU-godkända och får säljas i hela världen trodde vi att det var okej att sälja dem. Men när vi fick anmälan på oss slutade vi sälja dem direkt, säger hon.
Borde ni ändå inte ha ansökt om att få sälja produkterna?
- Det kan tyckas så, men det är omöjligt att få dem godkända. Grossistföretagen måste i så fall själva genom oberoende forskning, bevisa att det inte finns något giftigt i produkterna.
Citronellabaserade
Enligt Lundberg ifrågasätter hela djurgrossistbranschen, men även djuraffärer och kunder starkt kemikalieinspektionens sätt att hantera de naturbaserade produkter anmälan handlar om.
- Många av de produkter vi sålde var citronellabaserade. De har en citrondoft som stöter bort djur. Jag kan sälja de produkterna så länge jag inte uppger att de stöter bort djur, för då anses de vara ett otillåtet bekämpningsmedel. Nu blir djurägare hänvisade till att köpa preparat baserade på nervgiftsbaserade produkter på apoteket istället. Om de inte går ut på nätet och beställer från Norge eller Tyskland, avslutar Maria Lundberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om