Djupviksvillan kan ha varit "rekad"

Vi går mot mörkare tider. I och med det har också inbrottstjuvarna dammat av kofoten och rånarluvorna och börjat se sig omkring efter lovande hus.

Höstens inbrott kan ha dragit igång igen. Här är några tips på vad man kan göra för att skydda sig.

Höstens inbrott kan ha dragit igång igen. Här är några tips på vad man kan göra för att skydda sig.

Foto: camilla Berglund

Piteå2016-08-30 11:48

Under natten till tisdag blev en villa på Orrgatan på Djupviken i Piteå utsatt för inbrottsförsök. De boende i villan var bortresta men som tur var hade villaägaren i det här fallet ett kraftfullt inbrottslarm som drog igång när tjuven krossade en ruta till altandörren och grannarna kunde kontakta polisen. Ingenting tros saknas från huset.

– Vi har varit på platsen och pratat med lite folk där och fått lite uppslag, säger Aron Backman, poliskommissarie.

Grannarna i området var redan på spänn och på utkik efter möjliga inbrottstjuvar efter att de sett någon "reka" området. Alltså varit och tittat på husen för att avgöra vilka de ska göra inbrott i.

– Det var en vecka före inbrottsförsöket eller någonting liknande. Det var nog ingen bil som kört omkring utan mer observationer av personer som varit i området som vi har fått information om, säger Aron Backman.

Är det nu man ska börja vara orolig för inbrott?

– Det är ju nu när mörkret kommer på hösten som det statistiskt sett börjar bli fler inbrott, så att så är det väl. Det gäller att prata med grannar och uppmärksamma de som rör sig i området, säger Aron Backman.

Ska man höra av sig till er om man misstänker att någon "rekar"?

– Ja, det vill vi att man gör, så att vi kan kolla upp det och checka av det, säger Aron Backman.

Polisen har några tips och råd för att undvika att bli drabbad av bostadsinbrott, eller åtminstone undvika att någonting blir stulet även om tjuven tar sig in i bostaden.

Du ska alltid låsa ytterdörren även om du är hemma. Tjuvar kontrollerar ofta om dörrar är öppna eller låsta och vi har ofta handväskor, plånböcker och nycklar nära dörren.

Brott i bostäder förebyggs bäst med en fungerande grannsamverkan, ett samarbete mellan boende och polisen.

Tänk som en tjuv. Tjuven vill gärna ta sig in från bottenplanet från en insynsskyddad plats. Förstärkt skydd bör riktas mot fönster och altandörrar. Tänk på att inte ha skymmande växter nära altandörren eller fönstren och förstärk gärna belysningen runt huset. Utomhusbelysning med rörelsesensor är bra.

Ha lås av god kvalitet. Det finns bra lås som försvårar inbrott för tjuven. Ett inbrottslarm kan också vara en åtgärd, men tänk på att ett larm inte förebygger att tjuven tar sig in i bostaden. Även dekaler om ett inbrottslarm kan verka avskräckande för tjuven.

Vissa hemförsäkringar täcker inte inbrott om du inte har särskilda lås eller ett larm. Ta reda på vad som gäller för ditt försäkringsbolag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om