Därmed skulle länets distriktssköterskor kickas ut ur landstingets grundorganisation.
Man ser fördelar med att inlemma yrkeskåren under kommunala vingar - och har därför efterfrågat bland annat Piteå kommuns intresse.
I går ventilerade kommunstyrelsen frågan.
- Vi säger ja till att gå vidare och seriöst utreda ärendet. Vi är intresserade, svarar kommunalrådet Peter Roslund.
Enhälligt nej
Men ett stort krux är att distriktssköterskorna själva säger nej.De vill inte.
Vid Piteås fem vårdcentraler arbetar ett 30-tal distriktssköterskor och motståndet mot en förflyttning är kompakt och enhälligt.
- För oss som yrkesgrupp skulle det få stora negativa konsekvenser, och i slutändan är det patienterna som drabbas, säger Lilian Setic, från Piteå vårdcentral.
Hotad kompetens
Distriktssköterskorna lyfter fram ett axplock av försämringar som hotar. Här är några av dem:- Vi arbetar i dag i team kring patienterna, i nära samarbete med distriktsläkare, sjukhusets specialister, avdelningarnas vårdpersonal, arbetsteraupeuter och sjukgymnaster. Allt detta hotas att kullkastas om vi som enskild grupp blir utlyfta ur organisationen, menar Helena Burvall.
- Vi använder i dag samma journaler och har ett väl fungerande patientsäkert datasystem. Hur ska dessa bitar praktiskt lösas, frågar sig Ann-Britt From.
- Risken är stor att vi på sikt tappar medicinsk kompetens, säger Irene Johansson.
Noll information
Distriktssköterskorna i Piteå säger sig varken ha fått information eller möjlighet att yttra sig över planerna.- Redan i dag är det svårt att rekrytera distriktssköterskor och få tag i vikarier. Det lär knappast bli lättare om förändringarna drivs igenom, säger Lilian Setic.
Gruppen fruktar för framtida yrkesmässiga splittringar - där den enskilde distriktssköterskan hamnar allt mer offside och ensam i sina beslut utan kollegialt stöd och stimulans.
Delade meningar
Dylika förändringar har genomförts vid hälften av landets kommuner, med mycket delade meningar om utfallet.- Vi har inte hört något positivt, varken för personalens utveckling, vården i stort, patienterna eller ekonomin, säger distriktssköterskorna.
- Vi tjänar inga pengar på förändringen, tvärtom, konstaterar kommunalrådet Peter Roslund.
- Däremot tror vi att detta vore bra för patienterna, ansvaret tydliggörs och ingen patient ska behöva riskera att falla mellan stolarna, exemplifierar han.
2008 är ändringarna tänkta att förverkligas.