Kommunen hoppas få undervisa hemmasittare på distans

Distansundervisning som ett verktyg för att nå hemmasittare. Det kan bli verklighet i Piteå kommun om Skolinspektionen ger sitt samtycke. "Vi hoppas bli godkända för det finns elever som behöver det här", säger Elice Ökvist, grundskolechef.

Frånvaron i grundskolan ökar i hela landet och allt fler barn blir hemmasittare. Piteå kommun är inget undantag och nu hoppas skolkontoret få tillstånd av Skolinspektionen att få bedriva distansundervisning för elever som behöver det.

Frånvaron i grundskolan ökar i hela landet och allt fler barn blir hemmasittare. Piteå kommun är inget undantag och nu hoppas skolkontoret få tillstånd av Skolinspektionen att få bedriva distansundervisning för elever som behöver det.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Piteå2022-02-08 18:00

Frånvaron i grundskolan ökar i hela landet och allt fler barn blir hemmasittare. Under vårterminen 2021 hade 21 elever i Piteå kommun en frånvaro på mer än 50 procent. Över 300 elever rapporterades ha en frånvaro som översteg 20 procent.

Skolornas rektorer är oroade över situationen där frånvaron kryper ner i åldrarna och den psykiska ohälsan ökar.

I somras kom en ny lag som gör det möjligt för skolorna att söka tillstånd att bedriva distansundervisning för elever som av dokumenterade sociala, psykiska eller medicinska skäl inte kommer till skolan.

Piteå kommun har nu skickat in en sådan ansökan.

– Både rektorer och vårdnadshavare har efterfrågat distansundervisning som ett sätt att vidmakthålla undervisningen. Den möjligheten har vi inte haft tidigare för att lagstiftningen inte tillåtit det, berättar Elice Ökvist.

Ansökan avser Solanderskolan och de kommunala särskilda undervisningsgrupperna Tallbacka och AST-enheten.

– Vi tror att möjligheten att få ansökan godkänd är större om vi söker för en skolenhet istället för flera eftersom det finns krav på ett stabilt elevunderlag. Tanken är att skolan sedan ska kunna erbjuda distansundervisning även till elever från andra skolenheter.

Undervisning på plats i skolan är alltid målsättningen och distansundervisning kan bli aktuellt först när man vänt på alla stenar.

– Vi arbetar alltid för att elever ska vara i skolan eftersom det handlar om mer än bara undervisning. Det handlar om socialisering, kamratskap, värdegrundsarbete och att möta andra kulturer och åsikter. Att vara i ett sammanhang är viktigt för alla, för livet.

Hittills har 13 kommunala och fristående skolhuvudmän i landet ansökt om att få bedriva distansundervisning för hemmasittare. Skolinspektionen har avslagit samtliga ansökningar, kravet på stabilt elevunderlag har varit det främsta skälet.

– Det är svårt att beskriva ett stabilt underlag eftersom ansökan måste skickas in 1,5 år innan man vill börja med distansundervisningen. Där har vi fått göra en gissning och därför har vi också valt att bara söka för en skola.

I oktober i år väntas svar från Skolinspektionen om distansundervisning kan starta höstterminen 2023.

– Vi hoppas bli godkända för det finns elever som behöver det här, säger Elice Ökvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!