De fyra alternativ som finns för att kunna ta emot den digitala tv-signalen är antingen via det digitala marknätet (där Boxer, som delvis ägs av staten genom Teracom, är den enda operatören), via kabel-tv, via satellit (parabol) och via bredband.
Viasat och Canal Digital sänder i alla tekniker utom i marknätet.
- Vi tycker det är viktigt att folk får information om alla de olika alternativ som finns på marknaden så att de kan göra det val som passar dem bäst, säger Karin Zingmark, presschef på Viasat.
Ensidig information
Både Karin Zingmark och hennes motsvarighet på Canal Digital, Ulrika Hultgren, är kritiska till digital-tv-kommissionens ensidiga information där endast Boxer-alternativet nämns.- Det finns flera faktorer att ta hänsyn till för att kunna göra rätt val. Vill man kunna utnyttja HDTV-tekniken? Är det viktigt med många kanaler eller klarar jag mig bra med de fria kanalerna? Har jag specialintressen som gör att jag bör välja en speciell operatör som har just de kanaler jag är intresserad av? Folk måste få den information som krävs för att kunna fatta rätt beslut.
Ta hjälp lokalt
Rådet de ger till folk som står i begrepp att välja hur de vill ta emot sin digitala tv-signal är att ta kontakt med sin lokala tv-handlare och där få hjälp för att hitta det bästa alternativet.- Det är tråkigt om man lagt ut en massa pengar på en ny platt-tv som är HD-ready och sedan inte kan se HDTV för att man valt ett sätt att ta emot sin tv-signal som inte stöder detta.
Morgondagens teknik
I Sverige har cirka hälften av hushållen tillgång till kabel-tv, 20 procent tittar via parabol och resten, cirka 30 procent, ser på tv via en vanlig tv-antenn.- Bredbands-TV är än så länge en relativt ny teknik men en teknik som kommer stort och som framförallt kommer att vara ett alternativ till kabel-TV. Det är morgondagens teknik även om det är den distributionsform som är minst just nu, säger Ulrika Hultgren.