– Vi har redan testat på flera boenden, men tekniken behöver bli bättre. Därför ska kommunen installera wifi på alla boenden. I dag är det bara några som har det. Vi behöver också tekniska lösningar som stödjer den här satsningen. säger boendehandledaren Olov Enberg som tillsammans med Karin Rönnlund och Carola Lind har fått i uppdrag att besöka kommunens boenden och lära ut tekniken.
För att täcka vikariekostnader när de är ute på andra boenden har kommunen avsatt 22 000 kronor. Dessutom 3 000 för att göra visningarna lite festligare.
– Det ska vara som på riktigt med cider och snittar, säger Enberg.
Piteå kommun har fått ett riktat statsbidrag på 1,6 miljoner kronor. Ett bidrag som ska användas för teknik i välfärden.
– Vi har precis köpt in 40 nya surfplattor till alla boenden. Då kan de koppla upp till större tv-apparater. Vi satsar också på wifi till alla boenden. Nu väntar vi på en offert och hoppas komma i gång snabbt med det, säger Jan Lindberg, verksamhetsområdeschef för psykosocialt stöd till vuxna.
Vad gör ni mer för pengarna?
– Vi tittar bland annat på olika kognitiva hjälpmedel i syfte att skapa mer självständighet för de boende. Vi behöver också utbilda personal inom olika tekniklösningar, men jag vill säga att vi har väldigt bra och drivande personal, säger Jan Lindberg.
Behoven kan vara lite annorlunda på äldreomsorgen. Ett exempel är att bra ljudanläggningar kan behövas.
– En del boenden har bra tv, men det saknas ljudanläggning. Det behövs ofta för äldre som kan ha sämre hörsel. Alla som älskar kultur ska ha rätt att få uppleva kultur, säger Olov Enberg.
Han påpekar att den här digitala satsningen ska ses som ett komplement till fysiska besök på olika kulturarrangemang.
– Det har funnits viss oro att det nu ska bli slut med besök på Acusticum och andra kulturarrangemang för de boende, men så är det inte. Däremot vill inte alla fara till kulturen. Då passar det bra att kunna erbjuda den här lösningen.
Tillgången av konserter, teater, utställningar och film tillhandahålls av Kulturarenan.se som drivs av Betaniastiftelsen i samverkan med kultur- och vårdaktörer över hela landet. Tjänsten bygger på ett treårigt utvecklingsprojekt om ökad tillgång till kultur i vårdmiljöer genom digital förmedling och samverkan mellan vård, kultur och IT. Projektet drevs av Studio Acusticum i Piteå tillsammans med Betaniastiftelsen med stöd från Region Norrbotten och Kulturrådet.