Viktoperationer
I nästan 15 år har Anna Skogfält jobbat som dietist. 2010 började hon på Sunderby sjukhus där ett av hennes fokusområden blev fetmapatienter och information och uppföljning kring viktoperationer.
– Man börjar med att träffas i grupp där man går igenom den kostbehandling som väntar efter operationen. Behandlingen består av två veckor med flytande kost följt av fyra veckor med puré och två veckor med finfördelad kost, alltså mjuk mat. Efter det är det vanlig mat som gäller men i betydligt mindre mängd än innan.
En viktopererad kan bara äta lite mat innan mättnadskänslor kommer, därför är det viktigt att det som intas är näringsrikt och innehåller proteiner, förklarar Anna Skogfält.
– Mättnadskänslan kommer fort så för att må bra är det viktigt att äta ofta men lite. Vi ger råd om ungefärlig portionsstorlek i början men det gäller att lyssna till sina mättnadssignaler. Sex måltider om dagen rekommenderas samt tillskott av vitaminer och mineraler.
Den som slarvar efter operationen genom att till exempel äta för fort, för fett eller för mycket kan drabbas av så kallad dumping. Ett tillstånd av trötthet, illamående och svettningar.
Problemet med dumping blir ofta mindre med tiden. Hypoglykemi eller blodsockerfall är något annan som en viktopererad kan drabbas av. För vissa uppstår detta långt efter operationen och kan behöva behandlas medicinskt.
Hur funkar det för en viktopererad att ta tabletter då magsäcken är delvis frånkopplad och en bit av tarmen är borta?
– Upptaget av näringsämnen blir sämre och därför behövs det tillskott av vitaminer och mineraler för att kompensera det upptagsbortfall man får. När magsäcken koppas bort vid en gastric bypass produceras inte vitamin B12 som innan så det måste man tillföra. Hur det fungerar med upptag av mediciner kan jag inte svara på.
Under ett års tid efter en operation blir en viktopererad kallad till uppföljning vid ett antal tillfällen. Anna Skogfält skulle gärna se att den tiden förlängdes.
– Efter ett år är det upp till patienten att själv boka tid hos primärvården för att lämna prover och kolla värden.
Anna Skogfält tror att det kan vara lätt att man som viktopererad börjar slarva med kosten och vitaminerna då det gått något eller några år.
– Om man mår bra så kanske man blir mindre noga med tillskotten och hur och vad man äter. Vissa kan börja hoppa över något av mellanmålen då man inte känner sig hungrig. Men börjar man slarva så får man lätt problem och risken är stor att man börjar må dåligt. Tillskott av vitaminer och mineraler är något man behöver fortsätta med livet ut.
Anna berättar att kostbehandlingen av en viktopererad ser ungefär likadan ut idag som den gjorde för tio år sedan. Vissa modifieringar har dock gjorts.
– Tidigare var det exempelvis sagt att man inte skulle dricka i samband med måltider men mår man bra av att göra det är det okej. Man får prova sig fram.
Anna Skogfält ser på viktoperationer som en god hjälp för den som vill gå ner i vikt men inte lyckas på egen hand.
– De flesta blir nöjda. De mår bättre och orkar mer men alla är det inte.
Hon betonar att en livsstilsförändring är nödvändig för att må bra efter en operation och för att hålla den lägre vikten på sikt. Den livsstilsförändring man måste göra gäller livet ut.