Dialysvården brottas med långa avstånd
Dialysmottagningen i Piteå erbjuder sina njursjuka patienter tillräckligt med dialys, men en del av dem som bor i Arvidsjaur vill inte resa till Piteå tre dagar i veckan för att få behandling.- Visst är det frustrerande, säger Jan Bergström, läkare.
Jan Bergström, läkare på dialysmottagningen i Piteå, visar upp de konstgjorda njurarna som gör jobbet när kroppens egna har gett upp.
Foto: Björn Lindberg
Missvisande bild
Jan Bergström, läkare på dialysmottagningen i Piteå menar dock att statistiken ger en missvisande bild:
- När man ser statistiken kan man få bilden av att vi inte når upp till målet, men vi erbjuder alla våra patienter dialystid fem timmar tre gånger i veckan. Sedan har vi patienter med tolv mils resväg enkel väg som helt enkelt inte vill åka till Piteå tre dagar i veckan. De kanske reser hemifrån redan klockan sju på morgonen och är inte hemma igen förrän tre på eftermiddagen.
Vad kan man göra?
- Man försöker att övertyga dem, förklara varför de behöver dialystiden. Men det är ju så för patienter med njursvikt att de vänjer sig vid att inte må bättre.
Bergström menar att patienterna - som överlag är äldre - blir väldigt trötta av först behandlingen - sedan de långa resorna:
- Men sedan har vi även patienter som sålt sina hus i byar lång in i inlandet och flyttat till Piteå för att få närmare till dialysen här.
Dialysmottagningen i Piteå (som startade under 2004) har i dag 19 inskrivna patienter och 17 av dem är under behandling - i Öppna jämförelser-undersökningen ingick bara sex av patienterna.
Högeffektiv behandling
Bergström menar också att en annan förklaring till Piteås "dåliga" siffror är att man under den senaste tiden, genom regelbundna kontroller, sett att tre av patienterna faktiskt börjat må mycket bättre och därför kunna skära ner på deras dialystid:
- Vi har mindre tid, men en väldigt högeffektiv behandling. Naturligtvis hade det varit mycket värre om det varit tvärtom, säger Jan Bergström som hoppas på att även Norrbotten inför dialysvård i hemmet.
- Men det viktigaste är att satsa mer på den förebyggande vården, att det inte ska behöva gå så långt så att personen i fråga behöver dialys.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!