Under i stort sett varje tisdagskväll under året har kommunalråden Peter Roslund och Helena Stenberg (S) inbjudit folk till dialogkvällar som handlat om allt från flyktingfrågan till hälsa.
Under tisdagskvällen genmfördes mötet i Kaleido i Allhuset. Temat var framtidens Piteå där Stenberg och Roslund pekade på tre viktiga mål som satts upp för att kommunen ska utvecklas. Kommunen ska ha 43 000 invånare år 2020, det ska finnas attraktiva boendemiljöer och tredje är mångfald, att välkomna många nysvenskar.
– Mångfald skapar kreativitet, sade Stenberg.
– Motsatsen till mångfald är enfald, sade Roslund.
Under intag av kaffe och lussebulle kom så inläggen där kulturprofilen Monika Wennerhom efterlyste lokaler för bland annat amatörkonstnärer.
– Det finns 36 kulturföreningar i Piteå men ingen gemensam möteslokal, sade Wennerholm.
Hon föreslog den omdiskuterade Blomska gården som alternativ.
Gården är eventuellt på gång som natthärbärge för hemlösa. Det ärendet ligger i långbänk under tiden kylan kryper in bakom skinnet på de hemlösa. Där har just nu varken kulturföreningarna eller (bland annat) EU-migranterna någonstans att krypa in.
Roslund tog också upp frågan om flytt av gården där Västra Kajen och Badhusparken nämnts som alternativ.
– Inga av dem är bra. Möjligtvis kan gården placeras någonstans på Norrmalm, sade kommunalrådet.
Han frågade vad som krävs för att folk ska vilja flytta hit. Svaren blev jobb, bostäder, skola och kultur. På frågan om de församlade vill ha fler höghus i centrum blev svaret obetingat ja.
Nina och Dick Olofsson som driver lantbruk i Skomantjälen och som är engagerade i dansföreningen Piteswänget, pekade på att det är konstigt att inte lantbruk räknas till näringsliv. och vad beträffar dansen har inte heller den någon lokal.
Företagaren Håkan Marklund tog upp att Piteå marknadsförs för dåligt.
– Jag besökte resebyråer i södra Sverige där jag testade om det gick att köpa resepaket till Piteå. Ingen hade något, sade Marklund, som efterlyste mer aktivitet.
Läkaren och egenföretagaren Tomas Tidewall tog upp en fråga med ett helt annat perspektiv. Han vill ha ett helhetsgrepp för att komma tillrätta med den psykiska ohälsa många lider av.
– Hälsa är ekonomi. Jämfört med Luleå har Piteå 50 procent fler kvinnor som lider av psykisk ohälsa, sade Tidewall, som vill se tidiga åtgärder.
En är att det bör bildas en styrgrupp som tar hand om frågan om kost och motion i Piteå kommuns skolor.