Detta har gjorts för att öka tryggheten

På senare år har flera initativ startats för att skapa trygga miljöer i samband med musikarrangemang.

UNG listar några av de arbeten som har utförts för att minska antalet sexualbrott på festivaler. (Arkivbild)

UNG listar några av de arbeten som har utförts för att minska antalet sexualbrott på festivaler. (Arkivbild)

Foto: Per Sandberg

PITEÅ2019-05-31 08:00

Ett av dem är Dare to Care, som drivs under 2019 och 2020 i ett samarbete mellan Svensk Live och RFSU. Anslutna festivaler i nätverket är Brännbollsyran, Eksjö Stadsfest, Lollapalooza Stockholm, Storsjöyran och Way Out West. På de utvalda festivalerna jobbas det med att utbilda hela festivalorganisationerna och med att föra samtal med publiken på plats samt att sprida budskapet via sociala medier.

– Festivalerna stöttas i att skapa en omtänksam publikkultur. Besökarna kommer att möta Dare to Care genom RFSU-utbildade volontärer som leder samtal om samspel, kommunikation och ömsesidighet i mötet mellan människor, säger Pelle Ullholm, sakkunnig på RFSU, i ett pressmeddelande.

Konceptet startades upp under hösten 2018 men det har tidigare funnits liknande satsningar men med ett annat fokus. Exempel på detta är Trygga säkra evenemang som också arrangerades av Svensk Live och RFSU, då i samarbete med polisen och flera länsstyrelser. I den satsningen var fokus mer inriktat på hur det praktiskt skulle gå att förebygga övergrepp på festivalerna. Mellan åren 2016 och 2017 minskade antalet anmälda fall av sexuellt ofredande kraftigt från 109 till 29 stycken. Om detta har med det initativet att göra är så klart svårt att säga.

Fokuset på festivalerna ligger främst på att få upp publikens syn genom att informera mer och ge festivalbesökarna verktyg för hur man bör agera om någon blir utsatt för sexuellt övergrepp.

–  Styrkan i den här satsningen är att vi kan använda de arenor där vi verkar - festivaler,konserter och klubbar, som är platser som starkt formar vår identitet och livsstil, för att driva ett förändringsarbete som förhoppningsvis ger avtryck i hela samhället. Vi har möjlighet att nå många samtidigt både genom festivalerna och genom de runt 200 medlemsorganisationerna i Svensk Live, som står bakom satsningen, säger Hanna Rothelius, projektledare för Dare to care på Svensk Live, i ett pressmeddelande.

Nattskiftet är en annan organisation som har synts på flera evenemang så som Trästocksfestivalen, Bråvalla och Brännbollsyran. De genomför nattvandringar, utbildar och debatterar i syfte att lyfta frågan om trygghet och strukturellt förtryck. De har på sig reflexfärgade jackor och syns tydligt i vimlet. Under 2016 intierade organisationen uppropet "trygghetslistan", en namnlista för att göra arrangörer medvetna om problemet och låta besökare skriva tips för tryggare festivalmiljöer. En av ambassadörerna var Silvana Imam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!