Sedan tidigare är byggandet på den aktuella sträckan oreglerat vilket lett till en bebyggelse av varierande storlek och utförande.
- Även om det bär emot så kan vi inte släppa byggandet hur långt som helst utan kontroll, menar Berglund.
Miljöbelastning
Ett av skälen är belastningen på miljön.- Vi får allt fler boende vilket leder till en större miljömässig påverkan. Många har trekammarbrunnar andra avloppstankar. Det senare är vi inte alls glada över. Med större familjer ökar exempelvis mängden duschvatten. Risken finns att avloppsvattnet till slut rinner ut i Pitsundet på grund av den sandrika marken och niporna ner mot vattnet.
På måndagen beslutade ett enigt kommunfullmäktige att upprätta en detaljplan för hela området.
Kommunalt nät
- Egentligen vill vi inte strula till tillvaron för folk utan istället avbyråkratisera. Vi har varit liberala när det gäller kustnära byggande. Men i det här fallet var det svårt att hitta någon annan lösning än att upprätta en detaljplan, förklarar Berglund.Tanken är att alla så småningom ska anslutas till det kommunala vatten- och avloppsnätet.
- Vi har en ledning från Skuthamn som redan påbörjats. Flera fastighetsägare är intresserade av kommunalt vatten och avlopp, hävdar Berglund.
Till en början är det nio tomter som berörs.
- Guldkusten kommer att planläggas successivt allt eftersom bygglovsansökningarna strömmar in.
På så sätt får enskilda fastighetsägare också bekosta planläggningen ur egen börs.
- Vi ska vara generösa och rädda om attraktiva områden men inte frångå principiella beslut. Guldkusten har blivit ett problemområde som kräver en pragmatisk lösning. Kanske bör vi inventera även andra tänkbara problemområden där detaljplan saknas, exempelvis Hemlunda, föreslog Brith Fäldt, v, under fullmäktigedebatten.
På grund av rådande omständigheter tillåts också fastighetsägarna på Guldkusten att bebygga sina tomter med upp till 20 procent av den totala ytan. I övriga kommunen är gränsen 10 procent.