"Det var tufft att kontakta släktingarna"

Piteåbon Ola Rönnqvist var en av dem som hjälpte Maria att hitta sin biologiska pappa. "Att hitta honom var positivt, men sorgligt att han inte levde", säger han.

Ola Rönnqvist och ett tiotal andra släktforskare hjälpte Maria att hitta sin biologiska far. "Det slutar bra i ungefär hälften av de fall där vi hittar en pappa", säger han.

Ola Rönnqvist och ett tiotal andra släktforskare hjälpte Maria att hitta sin biologiska far. "Det slutar bra i ungefär hälften av de fall där vi hittar en pappa", säger han.

Foto: Privat

Piteå2024-03-14 19:00

Drygt 40 miljoner människor i världen har DNA-testat sig för att få namn på de man är släkt med. Vad man däremot inte får reda på är vilken sida av släktträdet man tillhör. Det måste man klura ut själv med traditionell släktforskning.

Det var just detta klurande som Ola Rönnqvist och ett tiotal andra släktforskare gjorde för att hjälpa Maria att hitta sin biologiska far.

undefined
Peter Sjölund och hans team hittar nio pappor av tio. "Det är en otrolig kick, man blir helt upprymd när man får ringa det där samtalet. Att få fylla det hålet i människors liv och se hur mycket det betyder för dem". (Arkivbild)

– Hon var den första jag hjälpte att hitta en anhörig via DNA, sedan har jag hjälpt cirka 40 personer att hitta främst pappor, men även morfar och farfar, säger han.

När Maria gjorde sin efterlysning startade några släktforskare en messengergrupp där de höll kontakten och hade olika uppdrag för att få ihop släktträdet.

– Enligt hennes DNA-test hade hon två bra träffar, typ tremänningar och kring dessa byggde jag släktträdet på My Heritage. Marias pappa var släkt med bägge två. Omständigheter kring den där tillställningen i Piteå, som denne man och även Marias mamma deltog i, övertygade oss om att vi hittat pappan.

undefined
DNA-släktforskning är ett kraftfullt verktyg som kan avslöja spännande saker om släkten. (Arkivbild)

Tyvärr levde han inte längre.

 – Det var dubbla känslor. Att vi hittade honom var ju positivt, men sorgligt att han inte levde. Han hade dock varit död i 11 år så det hade inte varit möjligt att hitta honom med hjälp av DNA medan han levde, säger Ola Rönnqvist.

Han var den som fick i uppdrag att kontakta Marias släktingar, något som kändes tufft.

– I de här lägena vet man att de blir chockerade. De fem barnen hade två olika mammor och ingen ville ha kontakt med Maria. De äldsta ville inte för att skydda sin mamma som haft det tufft. Den andra mamman skrek i telefonen och var väldigt otrevlig, säger Ola Rönnqvist.

undefined
"Man ska tänka på att man inte bara kan ta ett test, man måste kombinera testet med traditionell släktforskning", säger Peter Sjölund. (Arkivbild)

Peter Sjölund, Sveriges egen "DNA-detektiv" är känd för att han lyckades spåra den skyldige till det brutala dubbelmordet i Linköping. Hans företag Peter Sjölund – släkt och DNA, hjälper människor att hitta sina rötter.

Är det pappor folk vill hitta?

– Ja, pappa, morfar eller farfar. I norr är det en större utmaning att hitta rätt. I orter som Piteå, Jokkmokk, inlandet och i Tornedalen kan det vara knepigt, det blir ett gigantiskt spindelnät av släkt då genpoolen är begränsad. Skellefteå är extremt, dit kom cykeln sent, haha.

undefined
Ett av de vanligaste testen på marknaden är My Heritage DNA. Det är ett enkelt salivprov som man gör hemma och skickar för analys. Man får sedan ett mail när man kan se resultatet på hemsidan. (Arkivbild)

Vad ska man tänka på innan man testar sig?

– Man ska tänka att det här är spännande, men det kan bli lite väl spännande. En av hundra har en annan pappa än man tror. På 40-talet var det tre av hundra, säger Peter Sjölund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!