Det svänger om ABF dansgille<\c>

DANSGLÄDJE. -Vi kan inte sluta så här, tyckte deltagarna efter att ha bevistat ett antal danskurser.Med resultat att ABF dansgille bildades för snart 30 år sedan och fortfarande håller igång, med ett alltmer ökat intresse. I dag finns närmare 70 personer med i gillet.

Piteå2007-05-02 00:00
- Efter varje avslutad kurs oroade sig deltagarna för fortsättningen, om det skulle bli någon. Det resulterade i att det gjordes en framställan till ABF Piteåbygden om att få fastare former kring dansen, i form av ett dansgille. Vi väckte förslaget att en sådan sammanslutning skulle heta ABF:s gammeldansgille. Dåvarande studieombudsmannen Erik Lindgren tyckte kanske det var litet "kriminellt" att sätta ABF framför namnet, men det hela godtogs och sedan har vi bara kört vidare, berättar Bojan Öberg, Sikfors, som tillsammans med sin man Rolf är de två som fortfarande är kvar sedan starten och fortfarande håller igång i lika högt tempo.

En stolthet

Men det finns fortfarande många "veteraner" kvar från de inledande åren och som fortfarande dansar eller på annat sätt stöttar verksamheten.

- När gillets verksamhet drogs igång 1979 hade jag dessförinnan bortåt fem kurser per vecka, inflikar Bojan Öberg.

Gillet bildades under den gammeldansvåg som då svepte fram över landet och Pitebygden.

Starten ägde rum i Öjebyn som ABF gammeldansgille, men har nu ändrat namn till ABF dansgille.

Träningslokal

Tidigare tränade dansarna under takåsarna i Norrmalmskolans gymnastiklokal. Numera är Munksunds Folkets hus träningslokal.

- I snitt 45 personer möter upp till varje träningskväll, berättar Ingbritt Sandberg, som i dag anför gillet i egenskap av ordförande och sammanhållande länk. Ett dansgille som faktiskt blivit en av ABF Piteåbygdens stoltheter.

I dag är dansledarskapet demokratiskt fördelat.

- Nu turas alla deltagare om att leda dansövningarna, säger Ingbritt Sandberg.

I dag är dansrepertoaren breddad och består inte bara av lokala gamla danser. Nu finns även registrerat nordiska och internationella danser, där danserna framförs såväl i folkdräkter som i ABF:s egen dräkt. På programmet, bland många danser, finns bland annat square-dance och line dance.

Framför sig har dansgillet en hektisk tid med uppträdanden runt om i kommunen. Inte minst äldreboendena brukar uppskatta ett besök.

- Midsommarhelgen är en särskilt hektisk tid när det kommer till dansframträdanden och uppvisningsdanser, påpekar Ingbritt Sandberg och berättar att dansgillet, inför det annalkande 30-årsjubileet, nu har siktet inställt på en utlandsturne vilken planeras till nästa höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om