Det söker arbetsgivarna hos sina sommaranställda

Förra veckan fick en arbetsförmedlare ge sina bästa jobbsökartips. Men vad säger arbetsgivarna? UNG har pratat med två väldigt skilda arbetsplatser för att höra vad de söker hos en potentiell sommarjobbare.

I andra delen av UNG:s jobbsökarspecial berättar arbetsgivare om vad de söker hos sina sommarjobbare.

I andra delen av UNG:s jobbsökarspecial berättar arbetsgivare om vad de söker hos sina sommarjobbare.

Foto: Linnea Lundström

Piteå2018-04-19 21:00

Piteå Kommuns socialförvaltning söker 300 sommarvikarier i år. Catharina Marklund är chef för bemanningsenheten och menar att utbildning som möter upp det jobb man söker alltid är positivt, men att minst lika mycket handlar om personligheten.

– Det gäller att visa på en vilja och ett engagemang för det jobb man söker. När det handlar om ett sommarjobb ska man visa att man vill och det är viktigt att förklara varför man har sökt jobbet, säger hon.

Catharina förklarar att ett av de vanligaste skälen att ett CV ratas är att det finns långa uppehåll mellan tidigare tjänster.

– När det finns långa perioder av hål i ditt CV är det bättre att du skriver varför detta uppstått än att lämna det tomt.

Vad ska man tänka på inför en arbetsintervju?

– Komma i tid till intervjun, vara påläst om arbetet och arbetsgivaren, tänka igenom vad det var som lockade dig till att söka jobbet och förbereda dig på att svara på frågor om dig själv. Våga också ställa egna frågor.

Robin Söderberg är butikschef för Hemmakväll i Piteå. De söker två sommarvikarier i år och är även de mitt i rekryteringen. Ansökningarna rullar fortfarande in och urvalet är svårt, men det finns vissa faktorer som gör att ett CV hamnar direkt i sopkorgen och andra som leder till anställningskontrakt. UNG gav Robin ett fingerat CV, nedan följer hans röda pennan-markeringar.

1. En bild, och en bra sådan

– Här saknas en bild. Man vill gärna se hur personen bakom ansökan ser ut, men det ska inte vara någon spegelselfie.

2. Skippa irrelevant fakta

– Jag skulle ha strukit grundskoleutbildningen och feriejobbet. Vissa har tendens att skriva onödiga saker som jag som arbetsgivare inte bryr mig om. Det spelar faktiskt ingen roll vilka betyg du hade i VVS-kursen på gymnasiet. Och jag bryr mig inte om du har gått grundskola, jag bryr mig om din arbetserfarnhet.

3. Undvik klyschorna

– Här står 'jag är flexibel, tycker om att jobba i grupp och har inget probem med att ha många bollar i luften'. Det står så på 99 procent av alla CV:n, försök omformulera eller bara strunta i det helt.

4. Referenserna avgörande

– Bifoga referenser, om de är bra. Men det gäller att försäkra sig innan om att referensen kommer gå i god för dig, jag har varit med om referenser som snackat skit om den som söker jobbet.

5. Lägg tid på layouten

– Vissa CV:n vi får in är i det simplaste laget, andra är nästan för överarbetade, det kan se lite löjligt ut. Men det ska märkas att man ansträngt sig, tycker jag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om