Elsparkcyklar har varit inblandade i ett antal olyckor, senast i september när en kollision med en cyklist resulterade i en dödsolycka. Men polisen har inte märkt av något större problem i Piteå, enligt den trafikansvarige polisen Mats Lundmark.
– Jag känner inte till någon olycka i Piteå där fordonet ska ha varit inblandat och vi har inte samma problem som man har sett i storstäderna där folk hyr dem och lämnar dem var som helst. Här hyr man dem inte utan har köpt dem, säger han och fortsätter:
– De är ganska enkla att ta med sig så jag tror inte att många ställer dem ute och går iväg.
Inte heller på skolor såsom Christinaskolan i centrala Piteå eller Pitholmsskolan har det varit något problem, enligt rektorerna. En smärre händelse inträffade på Nordlunda idrottsplats under sommaren, men den var snabbt åtgärdad, berättar Robert Isaksson vid Herr- och ungdomssektionen, Piteå IF.
– Det var några fotbollsgrabbar som sladdade lite på plan, men de behövde bara en tillsägelse. Det har varit lugnt efter det, säger han.
Även fast polisen inte känner till någon allvarlig olycka med elsparkcykel inblandad i Piteå utesluter Mats Lundmark inte att mindre företeelser kan ha inträffat utan polisens kännedom.
– Det finns ju en hel del av dem. Om man ramlar och slår sig så kommer det inte alltid till vår vetskap. Så jag skulle gissa att det finns ett mörkertal, säger han och fortsätter:
– Ett barn på tolv år känner ju inte till alla trafikregler och har inte samma trafikvana som en vuxen människa. Jag har sett att många kommer mot korsningar i hög fart och det är inte så lätt att stanna. Det är ett problem.
Det finns ett antal regler för personer med elsparkcyklar att förhålla sig till.
– De får gå med en hastighet av max 20 kilometer i timmen med en effekt på 250 watt. Om de går fortare så kan de räknas som elmopeder. Då måste man följa reglerna gällande moped och ha mopedkörkort, hjälm och liknande, säger han och tillägger att personer under 15 år ska bära hjälm även om elsparkcykeln stämmer överens med regler som finns.
Det är inte tillåtet att skjutsa andra. Men han vet att det förekommer.
– Nog har man sett två barn som åker på samma. Det är inte bra, säger han.
Mats Lundmark tycker att det är viktigt att personer som framför fordonet tar ansvar.
– Elsparkcyklar räknas egentligen som cyklar. Man får inte cykla på övergångsställen eller trottoarer om det inte är en cykelled. Man får inte heller vara hur berusad som helst utan man ska framföra fordonet på ett säkert sätt, säger han.
Det finns många elcyklar att välja på och han tror att de flesta köps på nätet, inte alltid på svenska sidor. Då är det viktigt att registrera dem när de kommer till Sverige.
Vad ska föräldrar tänka på som ska köpa en?
– Om man nu köper en till sitt barn så är det viktigt att se hur många watt den har och hur fort den går. Om föräldrarna släpper en som går för fort till sina barn så kan de bli skyldiga till tillåtande för olovlig körning och få böter, säger Mats Lundmark och fortsätter:
– Problemet är att det finns hur många modeller som helst. Det som är viktigt är att kolla upp vad man har köpt och om den räknas som en kickbike i Sverige.