Det har kommit en del vittnesmål om den befintliga bostadsköns baksida, menar Piteås kommunalråd, Peter Roslund (S). Varje år växer Piteå med cirka 1300 personer, studenter inkluderat. Eftersom kötiden för en kommunal hyresrätt kan vara flera år har nyinflyttade svårt att få tag på lägenhet och hänvisas ofta till privata fastighetsägare. Möjliga lösningar till problemet har diskuterats en tid.
– Det känns inte bra att inte kunna erbjuda lägenheter till dem. Vi vill att folk ska flytta hit, säger Peter Roslund.
Nytt kösystem för nya invånare
Pitebo har därför fått ett ägardirektiv att öppna upp en procent av bostadsbeståndet, vilket motsvarar drygt 40 lägenheter, och ska införa en enskild kö för personer som flyttar till Piteå. Systemet ska utvärderas efter ett år och om det finns behov kanske det kan bli tal om fler lägenheter.
– I värsta fall räcker det inte, säger Roslund, som hoppas att det nya systemet kan vara igång vid årsskiftet.
Lång kötid
Enligt Peter Roslund består Pitebos kö av 17000 personer, varav många inte har några planer på att flytta till en hyreslägenhet.
– Systemet är så att har du en gång ställt dig i kö så står du kvar tjugo år senare, säger han.
Roslund vill begränsa kön till de som är i behov av bostad.
– Det kanske behövs en avgift, säger han.
Målet är att Piteå ska växa
Den rådande bostadsbristen påverkar även Piteborna. För att lätta på bostadstrycket ska Pitebo bland annat bygga Strömsundshuset i centrum.
– För en sund bostadsmarknad bör det finnas en procent tomma lägenheter, säger Peter Roslund.
Pitebo har knappt tjugo stycken, vilket är hälften. Enligt Roslund har de privata fastighetsägarna ännu färre eftersom de är lätta att hyra ut.
Målet är att Piteå ska ha 43000 invånare år 2020. I nuläget uppgår befolkningen till ungefär 41200 personer. Förutom tillgängliga bostäder för nyinflyttade kan ett bättre bostadskösystem för studenter bidra till att Piteå växer. Det system som Lulebo infört, där kötiden för ordinära lägenheter inte nollas vid inflyttning till studentbostäder, kan göra att studenter stannar kvar i staden efter utbildningen. Det är någonting som Peter Roslund kan tänka sig att införa även i Piteå.
– Det ska vi kolla upp.