Det saknas en tillnyktringsenhet i Piteå

Alla missbrukare som behöver får hjälp, men inte nödvändigtvis tvångsvård. Akuta fall hamnar på sjukhus, men får bara stanna så länge det finns medicinska skäl. Det stora problemet är att det saknas en tillnyktringsenhet i Piteå kommun.

Piteå2006-03-03 00:00


Enligt socialtjänstlagen 5 kapitlet 9 paragrafen har kommunen ett särskilt ansvar för att människor med alkohol- eller drogberoende får den hjälp och vård som han eller hon behöver. Det kan handla om rådgivning, stöd och behandling, men det finns också en skyldighet att hantera tvångslagstiftningen enligt LVM (lagen om vård av missbrukare).

Under 2005 togs i Piteå tre beslut om omedelbar tvångsvård, men bara i ett fall gick det så långt som till en ansökan. Dessutom inleddes utredning i ytterligare fyra fall.

- I sex av de här sju fallen hittade vi andra lösningar i form av olika frivilliginsatser, exempelvis behandlingshem. Det finns visserligen en lag om tvångsvård och vi sätter igång en utredning, men i slutänden är det alltid en bedömningsfråga, säger Greger Pettersson, enhetschef för öppenvården i Piteå.

Många olika åtgärder

Annas pappa tycker inte att hon får den hjälp hon behöver?

- Jag kan inte uttala mig om det här specifika fallet, men generellt är det inte ovanligt att anhöriga tycker att det görs för lite och att det går för sakta. Tvångsvård är en sistahandsåtgärd. Innan det blir aktuellt har det gjorts en massa andra saker i form av stöd, hjälp och vård, säger Pettersson.

Annas pappa anser att hon är i mycket dåligt skick och under den senaste månaden har hon tagits in på sjukhusets medicinklinik flera gånger, men där får hon bara dropp mot uttorkning och skickas sedan hem.

- Landstinget ansvarar för vården så länge läkaren anser att det är medicinskt befogat, men det där är komplicerat. Jag kan väl tycka att missbrukare inte alltid får adekvat vård om du till exempel jämför med den vård du får vid ett benbrott, säger Greger Pettersson (bilden).

Saknas
tillnyktringsenhet

Kennet Lång är verksamhetschef och överläkare på medicinrehab vid Piteå sjukhus. Han anser att det stora problemet är att det saknas en tillnyktringsenhet i Piteå kommun.

- Jag har lyft frågan uppåt i landstinget och jag tror att Greger Pettersson gjort detsamma i kommunen. Sjukvården, kommunen och psykiatrin måste enas om hur vi ska hantera bristerna.

- Rent medicinskt tar vi hand om berusade personer under den akuta fasen och om missbruket anses livshotande, men vi är ingen tillnyktringsenhet och med tanke på resurserna är bedömningen strikt. Personen skrivs ut när den akuta fasen är över och ansvaret övergår till kommunen, säger Kennet Lång.

Där någonstans mellan stolarna försöker Anna hitta en livboj som kanske kan hjälpa henne upp på fast mark igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om