Mitt i ett viktigt möte eller en kund som desperat behöver hjälp, så ringer det och mobilen visar "förskolan". Lillan har blivit sjuk. Kan du bara släppa allt eller är det partnern som alltid vabbar?
Det ringer från förskolan – tar du vabben?
Av de som vabbade 2022 i Piteå var 39,6 procent män. PT har tagit tempen på några kända Piteåbor om deras vabbvanor.
Simon Lundman, 28 år, åkeriägare Lundmans djurtransporter, har ett barn som är 1,5 år: "Jag har aldrig varit varken pappaledig eller vabbat, sambon har vabbat några dagar. Nog har jag varit hemma nån dag men jobbat på kvällen då istället för pengarna måste in. När man är egen är det svårt att vabba."
Foto: Privat
Simon Lundman, 28 år, åkeriägare Lundmans djurtransporter, har ett barn som är 1,5 år: "Jag har aldrig varit varken pappaledig eller vabbat, sambon har vabbat några dagar. Nog har jag varit hemma nån dag men jobbat på kvällen då istället för pengarna måste in. När man är egen är det svårt att vabba."
Marie Sandström, 35 år, mäklare och franchisetagare på Svensk fastighetsförmedling, har två barn som är 6 år och 1 månad: "Min sambo har hittills vabbat mer än mig men vi försöker pussla och flytta möten med mera så att ingen behöver vara borta från jobbet. Hur mycket man har haft att göra på jobbet har styrt vem som varit hemma. Morfar har också hjälpt till och ställt upp när det har behövts."
Fredrik Nilsson, 41 år, Pdol-general, har två barn som är 7 och 11 år: "Den som har de minst viktiga sakerna att göra på jobbet stannar hemma och vabbar, vi ligger nog ganska lika där. Min fru jobbar skift som polis. Vi har tråkigt nog timat in sjukdomarna på loven, mellandagarna låg hela familjen. Men överlag har vi haft tur och inte haft så mycket vabbande och i värsta fall har vi fyra personer som back-up."
Magdalena Pajala, 34 år, lärare på skidlinjen i Älvsbyn, har två barn som är 2 och 5 år: "Jag har nyss börjat ett nytt jobb så i dagsläget är min man hemma och vabbar. Han får ta huvuddelen av vabben för att jag ska komma in i rutinerna. Annars brukar vi dela. Jag är även egen företagare där jag håller kurser i skidåkning, i de fallen jag har aktiviteter uppbokade så är det svårt för mig att vabba."
Samuel Holmström, 36 år, vd Lundqvist trävaru, har ett barn som är 11 månader: "Han har inte börjat förskola än, då blir det mer vab. Just nu är jag föräldraledig på halvtid, vi tar ut halva var. Jag tycker det funkar bra, det är svårt för mig vara helt borta från jobbet. Är glad för att företaget blivit lite större, då det är jättesvårt att vabba i små företag. Tittar jag tillbaka ett par år så hade det inte gått. Ambitionen är att dela på vabbandet när det blir dags."
Louise Mörk, 29 år, handläggare för gymnasieintagningen, har ett barn som är 3 år: "Vi går ofta igenom veckan och ser vem som har möjlighet vilka dagar, det har oftast varit min man som vabbat. Han är väktare och har lättare att få en ersättare. Jag har heller inte velat vara borta medan jag lär mig det nya jobbet. Ibland har även farmor eller farfar vabbat."
Gustaf Ahlin, 35 år, vd och delägare i restaurangen Taps & och ölchef på This is how, har två barn som är 8 och 6 år: "Nu för tiden försöker vi dela på vab så mycket det går. Tidigare när jag var själv i produktionen så fanns inte möjligheten att inte vara på plats så då fick frun dra ett tungt lass. Idag har jag anställda vilket gör det lättare att vabba även om det oftast innebär vobba för min del." (Vobba innebär att man jobbar hemifrån och samtidigt tar hand om sjuka barn).
Tina Sandström, 41 år, ägare av Timmerledsgrillen, har tre barn som är 22, 12 och 8 år: "När äldsta barnet var tre år startade jag gatuköket. Då var jag ensamstående och tog alla vab-dagar. Men eftersom jag precis hade startat mitt företag hade jag varken tid eller pengar för att kunna vara hemma, så när sonen var sjuk fick han helt enkelt följa med mig på jobbet. Jag vobbade hela hans uppväxt. När de andra två barnen var små tog deras pappa alla vab-dagar tills vi separerade för sex år sedan, då började vi dela 50/50."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!