Fackförbundet Pappers krav på fyra procent i löneökning ses som fullständigt rimligt hos förbundet – samtidigt som kravet helt saknar verklighetsförankring enligt motparten Industriarbetsgivarna.
– Vi är en stor bransch med olika enheter. Vissa går fruktansvärt bra med avkastning på kapital upp mot 30 procent medan vissa går lite sämre – men fyra procent klarar alla av, säger Stefan Askenryd, klubbordförande på Smurfit Kappa i Piteå.
Enligt Stefan Lundkvist, ordförande för fackklubben SCA Munksund avdelning 158, har medlemmarna till och med ännu högre krav.
– Det är samma tongångar här. Den här enheten i koncernen har gått otroligt bra länge. Det är en viss förväntan här när man kommer till lokala löneförhandlingar att det ska synas även i lönekuvertet. Medarbetarna har stått tillbaka gentemot både ägare och aktieägare under en längre tid. Det mullrar i leden då man ser vilka vinster man gör inom pappersindustrin, säger Stefan Askenryd.
Det behövs en bättre balans i fördelningen mellan pappersarbetare och aktieägare och ägare, menar Askenryd.
– Ägarna vill ha större och större del av kakan och arbetarna får mindre och mindre. Bägge behövs absolut, men fördelningen ... De högst betalda cheferna har sprungit iväg otroligt mycket, säger han.
Hur långt är medlemmarna villiga att gå får att få igenom kraven?
– Vi får se vart det hamnar centralt. Trycket på de centrala parterna är ganska hårt. Nu är det medlemmarnas tur att få en del.
Förslaget på fyra procent sträcker sig över ett år. Det senaste avtalet var treårigt och lämnade mer att önska.
– 6,5 procent på tre år – det tyckte medlemmarna var för lite. Ett treårigt avtal ger en viss säkerhet i längden, men då rusade massa och papperspriset i höjden och det blev ännu större vinster för bolagen och ännu mer pengar till aktieägarna. Samtidigt satt vi fast med ett treårigt avtal på 6,5 procent.
Pappers krav är inte förankrat inom LO-kretsen. IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä menar att det kan det bli svårt att få ihop en LO-samordning om Pappers står fast vid fyra procent.
– Det här är inget brott mot någon LO-samordning. Det här är vad vi anser att vår bransch kan ta på ett år, säger Stefan Askenryd.