"Det måste göras en kartläggning"

Pitehälsan är i dag inkopplade både när det gäller Mogården och Berggården. En kartläggning ska först göras - sedan ett åtgärdsprogram. "Sådant här får ta tid", säger Agnetha Eriksson (S), ordförande i Socialnämnden.

Agnetha Eriksson (S) menar att det faktum att de boende fått trygghetslarm är något som personalen måste acceptera. "Det är en del av jobbets karaktär", säger hon. (Arkivbild)

Agnetha Eriksson (S) menar att det faktum att de boende fått trygghetslarm är något som personalen måste acceptera. "Det är en del av jobbets karaktär", säger hon. (Arkivbild)

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2012-11-14 06:00

Hon konstaterar att Arbetsmiljöverket nu kör sin "drive" med inspektioner av äldreomsorgen i kommunen.

De problem man pekar på när det gäller Mogården och Berggården är väldigt likartade: Stressigt för personalen, bland annat för att det är svårt att ta raster. Tar ni något gemensamt grepp?
- Nej, vi tar självklart boendena var för sig. Det som är viktigt nu är att vi gör en kartläggning, sedan blir det ett åtgärdsprogram utifrån vad den kommer fram till, säger Agnetha Eriksson som inte vill föregå utredningen.

- Sådant här tar inte en vecka, utan det får ta tid och det är bra, säger hon och menar att det också är viktigt att kartläggningen görs av en utomstående part, i de här två fallen av Pitehälsan.

Många turer
Det var i november 2011 som både Berggården och Mogården fick förstärka nattpersonalen på bekostnad av bemanningen dagtid. Detta eftersom de boendena då hade en högre bemanning än de övriga. Sedan detta har turerna varit många - främst kring Mogården.

- Men det tillhör historien, säger Agnetha Eriksson som menar att alla äldreboenden i kommunen i dag har likadan bemanning.

Hon menar att det faktum att de boende fått trygghetslarm är något som personalen måste acceptera och inte bli stressad av.

- Det är en del av jobbets karaktär, det ser så ut, säger hon och menar att larmen inte kan plockas bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om