Det lutar åt kortare sommarlov i Piteå

SKOLA. 4 500 elever i Piteå kan börja ställa in sig på ett kortare sommarlov. Vid skolkontoret är synpunkter på förslaget på väg att sammanställas. Inom kort väntas skolchef Maria Müller ge barn- och utbildningsnämnden slutligt besked.

Piteå2007-01-03 00:00
Det var 2005 som förslaget om ett förändrat läs- och lovschema för skolorna i Piteå presenterades. Bakom förslaget stod ett antal rektorer i Hortlaxområdet. Den gången föll förslaget främst på grund av för kort beredningstid.

Legat till sig

Men förslaget förkastades inte. Det kan snarare sägas ha legat till sig.

Under årets två sista månader har skolföreträdare, elever, fackliga organisationer och övrig berörd personal haft möjlighet ge synpunkter och förslag på förslaget.

Även om det inte handlat om någon regelrätt remissomgång har emellertid en mängd synpunkter inkommit.

- Det brukar vara så när den här typen av frågor dyker upp, säger nämndssekreterare Anette Christoffersson vid Piteå kommuns skolkontor.

Utan att göra någon mer ingående utvärdering av breven, kan konstateras att merparten inte avfärdar tankegångarna på en veckas kortare sommarlov till förmån för fem spridda lovdagar under läsåret.

- Det är väl ungefär den uppfattning vi också fått, även om vi ännu inte hunnit ta del av alla svar och utvärdera dessa, säger tillförordnade skolchefen Elisabeth Fjällström.

Men även om synpunkterna tenderar att till övervägande delen vara positiva, finns det sådana som i sig kan uppfattas som kritiska.

Bland dessa märks tankegången på att de lovdagar som sprids ut över läsåret uteslutande ska läggas ut på fredagar.

Där anförs att det riskerar att drabba enskilda ämnen som enbart är schemalagda just fredagar.

En annan kritisk synpunkt riktar sig mot det faktum att utspridda lovdagar slår mot yngre barn som inte har fritidsplats.

Lösningar

Elisabeth Fjällström anser att det finns lösningar på båda dessa "problem".

- Beträffande synpunkten att enskilda ämnen drabbas om lovdagarna infaller samma veckodag kan jag bara konstatera att man inte nödvändigtvis behöver lägga alla på just fredagar, säger hon.

Den senare frågan, att yngre barn utan fritidsplats drabbas, ser hon inte som något avvikande problem jämfört med dagens situation.

- Lovdagar infaller redan nu vid olika tidpunkter. Dessutom finns det möjlighet att köpa sig lovplats vid fritidshemmen, säger hon.

En förhållandevis överkomlig kostnad, knappt 200 kronor.

Trots att mycket talar för ett nytt läs- och lovschema för skoleleverna i Piteå, vill inte Elisabeth Fjällström gå händelserna i förväg. Kollegan och skolchef Maria Müller, som för närvarande befinner sig på ledighet, ska de närmaste veckorna fatta beslut i frågan.

Den 25 januari sammanträder barn- och utbildningsnämnden och vid det sammanträdet kommer nämnden att informeras hur läsåren i Piteå fortsättningsvis kommer att se ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!