Thomas Nilsson är psykolog på Spelinstitutet med huvudkontor i Lund, men även med kontor i Stockholm samt i Piteå där han är placerad. Spelinstitutet ägs i sin tur i dag av företaget Sustainable Interaction där han är en av två ägare.
Spelinstitutet erbjuder webbaserade självhjälpsprogram som hjälper spelberoende att minska eller helt avstå från spel om pengar eller datorspel. Programmet är till för den som är 18 år eller äldre, har problem med överdrivet spelande och vill förändra sin situation.
Thomas Nilsson är en av upphovsmännen till programmet och har arbetat med spelberoende sedan 1987.
Drygt två procent eller 134 000 personer beräknas vara problemspelare av den vuxna befolkningen i Sverige.
– Vi ser att de som har problem med spel har blivit yngre och att de negativa konsekvenser som drabbar dem är tuffare. Det går fortare att utveckla problem med spelandet i dag än vad det gjorde för tio år sedan, säger Thomas Nilsson som uppger att majoriteten av dem som i dag kontaktar Stödlinjen och/eller andra hjälpinstanser har problem med kasinospel på internet.
– Det är snabbt, lättillgängligt och kan spelas överallt i alla kanaler var som helst. Dessutom har du enkelt tillgång till alla dina pengar och bankkonton när du är på nätet.
Han ser positivt på den nya lagändringen som innebär att kommuner och landsting är skyldiga att erbjuda hjälp till spelmissbrukare (se artikeln intill).
Kommer fler att söka och få hjälp?
– Ja, det kommer att sprida sig att det finns hjälp att få. Nu tror jag inte att det blir någon anstormning av spelberoende som söker hjälp. Av erfarenhet vet vi att cirka 1-5 procent av dem som lider av ett pågående beroende söker hjälp per år, så det blir ett begränsat antal. Men det är viktigt att de bemöts korrekt och får chansen till hjälp, säger Thomas Nilsson.
Vad för form av hjälp kan det handla om?
– Vi vet genom klinisk erfarenhet och forskning vilken typ av behandling som är mest framgångsrik. Behandling byggd på KBT, tolvstegsbehandling, kamratstöd och behandling via internet.
Kommer lagändringen ge effekt?
– Ja, kommunerna kommer att intensifiera sitt arbete om spelberoende, fortbilda sig i spelberoendefrågan, lära sig diagnosticering och effektivt behandlingsarbete. Det preventiva arbetet kommer att öka som följd av beslutet, säger Nilsson som också tror att det blir fler behandlingsalternativ – i öppenvård, på behandlingshem och via internet.
– Kommunerna kommer att börja samarbeta med vårdgivare och kamratgrupper, så på strukturell nivå kommer det ha effekt, säger Thomas Nilsson.