Det blir ett stort projekt och det är fortfarande tidigt i en process som kommer att ta flera år. Det kommer också krävas en hel del utbildning och inflyttning för att förse den gigantiska fabriken med personal, och det är just vid inflyttningen som Piteå kommun har mest att erbjuda.
– Det kommer helt klart påverka oss positivt. Vi pratar om flera tusen arbetstillfällen på orter dit vi redan har en stor pendling. En del av dessa människor kommer så klart att bo i Piteå, säger Anders Lundkvist, kommunalråd i Piteå kommun.
Lundkvist valdes till kommunalråd delvis för sina erfarenheter av näringslivet och samtidigt som han inte är involverad i själva budgivningen orterna emellan så är det här någonting som varit på gång under en längre tid.
– Det här är inte något som seglat upp den senaste månaden, som man kan tro om man läser tidningen. Det är något som legat i spaningen och som vi arbetat med i några år, säger Anders Lundkvist.
Det Piteå kommun gör nu är att stötta Luleå och Skellefteå i sina ansökningar då det skulle bli, som han uttrycker det, ”en stor möjlighet för Piteå kommun”. Och förutsättningarna för ett sånt projekt är bättre än vad man kan tro.
– I och med att det är energikrävande ligger vi bra till här uppe. Vi har gott om energi, miljövänlig sådan som är väldigt attraktiv när det gäller såna här etableringar. Även om inte just den här stora satsningen blir av så är det en framtidsbransch.
Det är dock inte första gången som entreprenörer kommer till Norrbotten med löften om stora ekonomiska vinster och tusentals arbeten. Den nu nedlagda Northlandgruvan i Pajala ligger nära i minne. Anders Lundkvist menar att det krävs en viss eftertanke, men att de som står bakom projektet inte är några lycksökare utan högst seriösa.
Så man får inga Northlandvibbar av det här?
– Skillnaden mot Northland är att det är en marknad som inte är särskilt speciell, en marknad som inte alls växer i samma takt. Det här är något som växer väldigt snabbt och som många vill investera i, säger Anders Lundkvist.
Enligt planen så kommer beslutet om vilken ort som får fabriken att tas någon gång under sommaren 2017. Sedan är det fråga om finansiering, för några riktiga pengar finns inte ännu.
– Det ska man ha klart för sig, att finansieringen inte finns än. Men bestämmer sig de stora internationella finansiärerna att gå in så är inte 40 miljarder lika mycket som man tror, säger Anders Lundkvist.