Bristen på läkare och sjuksköterskor tvingar fram nedskärningar. Cheferna på rättpsykiatrin i Öjebyn ser ett stort behov av fler vårdplatser och vuxenpsykiatrin i Piteå har inte rätt verktyg för att hantera särskilt vårdkrävande unga patienter med psykiska diagnoser och missbruksproblematik.
– Det har varit långvariga problem. På andra områden har vi under korta perioder haft stora problem som man har uppmärksammat och fått bort. Det känns lite som att psykiatrin lider sotdöden. Jag har inte sett någon vändning och det är det det som är det mest skrämmande, säger Jens Sundström (FP) oppositionsråd i landstinget.
Efterfrågar omorganisation
Hans uppfattning är att psykiatrin skulle må bra av en omorganisation – ett förslag som oppositionen drivit är att slå ihop barn- och ungdomspsykiatrin med vuxenpsykiatrin för att höja kvalitén, effektivisera personalen och öka kontinuiteten för patienterna.
– Jag inbillar mig att det finns saker som man med befintliga resurser kan göra bättre, säger Jens Sundström.
Vem har ansvaret för att se till att det här blir bra?
– Det är helt och hållet en ledningsfråga. Räcker inte psykiatrichefen upp handen och kräver hjälp av oss politiker så får de inte hjälp heller.
Dålig ledningskultur
Enligt Jens Sundström finns det en kultur inom landstinget där man från ledningshåll låtsas att det fungerar – istället för att säga ifrån.
– Har man inte rätt kompetens är det bättre att patienten får flytta sig dit resurserna finns eller att man köper in den på plats. Nu låtsas man bara som det regnar. Jag tycker fackförbund och personal ibland är lite för dåliga på att säga ifrån att under de här arbetsförhållandena kan vi inte bedriva en vettig verksamhet, säger han.
Låg psykiatribudget
Norrbotten har en av de lägre psykiatribudgetarna av Sveriges landsting. I Västerbotten är siffran 10,2 procent. Men att lösa problemen genom att skjuta till mer pengar tror inte Jens Sundström på.
– En sorglig anledning till att vi har förbrukat lite pengar inom psykiatrin är att vi inte har klarat av att besätta den tänkta organisationen. De har fått pengar över för att vi har haft sådana personalproblem. De måste först se till att använda den budget de har till att få personer på plats innan man kan diskutera resurserna.
Outbildad personal
Enligt Jens Sundström är problemet inte att det finns brist på utbildad personal.
– Det finns en stor arbetsmarknad utanför landstinget som är mer attraktiv. Vi måste erbjuda dem en arbetsmiljö och en ersättning så att de vill jobba hos oss.
För två veckor sedan besökte Jens Sundström psykiatrin i Piteå tillsammans med Vårdförbundet. Enligt honom var det en stor aha-upplevelse att specialistsjukvården anställer outbildad personal för att upprätthålla säkerheten.
– I stället för att anställa vårdpersonal fyller man ut tjänster med armar och ben för att säkerställa arbetsmiljön. Då har det gått ganska långt.