Vissa hus löper större risk för frysskador än andra. Så är det bara.
Det framgår inte minst av försäkringsbolagens statistik. Ett normalår betalar exempelvis Länsförsäkringar i Norrbotten ut cirka tre miljoner kronor för vattenskador på grund av sönderfrusna ledningar.
Lönar sig
Utifrån den aspekten kan det alltså löna sig att låta värmen vara på även för den som reser bort under kalla vintermånader.
– I slutändan sparar vi drygt hundra kronor i veckan genom att sänka värmen från 20 till 10 grader. Det är den fasta kostnaden som är den största elkostnaden. Och den dryga hundralappen ska ställas mot risken att huset får stora vattenskador när rören fryser sönder, säger John Rosendahl, Skadesamordnare Bygg, på LF Norrbotten.
Om rören går läck sprutar det i genomsnitt ut cirka 750 liter vatten i timmen vilket betyder att drygt 18 000 liter vatten sprider sig i huset på ett dygn. Det motsvarar en halv villapool.
Enkelt ta reda på
– Man kanske tänker att man förutom att spara pengar bidrar till en bättre miljö genom att sänka värmen. Men om rören skulle börja läcka för att de har frusit sönder så är vattenläckaget en mycket större miljöbov än att låta värmen vara på i en eller två veckor, säger John Rosendahl.
Vissa hus har större risk att drabbas än andra och det är relativt enkelt att ta reda på.
– Du bör vara vaksam om du bor i en villa där rören ligger oskyddade eller om rören ligger i en yttervägg med bristfällig isolering. För låg temperatur i kombination med att man inte spolar och använder vattnet när man reser bort ökar risken väsentligt för att rören fryser sönder, säger John Rosendahl.