Det jäser i källaren på Furunäset

I en gammal matkällaren på Furunäset har paret Jörgen och Jeanette Bergstedt byggt upp ett nytt mikrobryggeri och om några månader kommer lokalt öl att levereras till både Systembolaget och traktens restauranger.

Pite bryggeri kommer att framställa öl både för Systembolaget samt ortens pubar och restauranger.

Pite bryggeri kommer att framställa öl både för Systembolaget samt ortens pubar och restauranger.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2015-10-02 21:37

Det ena har gett det andra, men grundsatsen till Pite bryggeri AB bottnar i Jörgen Bergstedts näst intill nördiga intresse för hembrygt öl.

Genom åren har han testat mängder av kombinationer hemma i garaget – olika mixer av malt, humle, jäsningar och nått stora framgångar med sin hobby. Bland annat prisbelönades han våren 2014 med ett SM-silver i hembryggning av öl.

– Det väckte en tanke om att komma vidare, utveckla hobbyn och hantverket till en mera kommersiell bisyssla, förklarar Jörgen.

Enorm potential

Parallellt med testandet började datakonsulten och hans fru Jeanette, tillika ingenjör, fundera i banorna om ett eget mikrobyggeri.

Och i en gammal stensatt matkällare på Furunäset som stått tom sedan 1960-talet blev det bingo.

– Vi insåg direkt att det fanns enorm potential här. Och när flagnande vit målarfärg togs bort från de gamla sten- och tegelväggarna från 1902 (då fastigheten byggdes) har inkråmet förvandlats till en klockren bryggerilokal.

Stor investering

– Det har varit mycket jobb och vi har gjort stora investeringar väl i klass med ett nytt hus, men nu är vi klara, säger Jeanette Bergstedt.

Klara, så till vida att ett bryggverk och fem stora tankar har monterats på plats och aktiverats i separata jäsningsprocesser.

Fyra av tankarna producerar 500 liter färdigt öl vardera medan den femte ger tusen liter.

Där ska paret Bergstedt brygga hela spannet från folköl upp till starköl, både som ljus maltdryck och av mörkare ale- och stout-sorter.

Fem grundsorter

– Vi kommer att ha fem olika sorter i vårt grundutbud plus att vi även tänker vidareutveckla sortimentet åt olika håll, säger Jörgen.

Totalt finns det, enligt näringen, 85 olika typer av öl. Men sortimentet går alltså att modifiera utan några egentliga begränsningar.

En till två månader tar det att framställa färdigt öl.

Själva bryggningen tar en dag, jäsningen resten och ju mer malt som används i processen desto starkare blir brygden.

Systembolaget

– Vi har avtal med Systembolaget om att få sälja vårt öl hos dem inom en radie av femton mil. Det innebär att Systembolaget i både Piteå, Älvsbyn, Luleå, Boden, Skellefteå kommer att sälja den Piteproducerade ölen. Däremot får vi själva stå för leveranserna, säger Jeanette.

– Vi har även en överenskommelse med flera lokala pubar och restauranger som ska saluföra våra ölsorter, säger Jörgen.

Framöver kommer även event med provsmakning att arrangeras i det gamla rustika stenhuset på Furunäset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om