Det var den 15 maj som Havs- och vattenmyndigheten skickade ut ett pressmeddelande om att badvattnet på Nordens riviera innehöll E coli och intestinala enterokocker, vilket är bakterier som finns i människors och varmblodiga djurs tarmar. Myndigheten avrådde från bad vid Pite havsbad under hela sommaren.
– Enligt deras matematiska beräkningar har Pite havsbad dålig vattenkvalitet och vi blir tvungen att avråda till bad. Deras rekommendationer måste följas, sade Ulf Isaksson, miljöinspektör vid Piteå kommun, och konstaterade samtidigt att han tycker att myndigheten har ett litet speciellt sätt att räkna på och att det förvånade honom att badvattnet kan hoppa ner från utmärkt kvalitet 2016 till dålig.
Christoffer Lundström, vd för Pite havsbad, blev bestört när han nåddes av beskedet via media.
– Av 15 vattenprover under de senaste fyra åren har bara ett varit otjänligt och det var en kort tid i fjol höstas. Jag tycker det är befängt att avråda från bad då vi har bra vatten, sade han till PT den 15 maj.
Efter att nyheten gått ut inleddes en intensiv dialog mellan kommunen och myndigheten om badvattenproverna. En vecka senare ändrade HaV sin klassificering av badvattnet som nu bedöms vara av godkänd kvalité.
Men ägarna av Pite havsbad är inte nöjda. De vill gå till botten med vad som gick fel och vem som ska lastas för det.
– Vi vill veta om det var HaV som gjorde direkt fel, om kommunen gjorde fel i sin provtagning, eller om det brast i kommunikationen mellan kommunen och HaV. Det här ska absolut inte hända igen, säger Christoffer Lundström.
Han säger att skadan redan är skedd och att man fått ägna mycket tid åt att förklara för dem som hört av sig och som undrat om man inte får bada i havet.
– Det som hänt är väldigt olyckligt och även om felet är åtgärdat så ligger informationen kvar på nätet och det är inget vi kan påverka. Vi är kort sagt väldigt missbelåtna men vet inte vem vi ska rikta ilskan mot, säger han.
Enligt Havs- och vattenmyndigheten är det kommunen som bär skulden för att badvattnet blev klassat som otjänligt. Detta på grund av att det ersättningsprov som skulle ha skickats in, för att visa att ett provresultat beror på tillfälliga föroreningar, aldrig togs.
PT har sökt samhällsbyggnadschefen Jan Johansson.