Av statistiken framgår att man inte ska lura en Pitebo. Lika väl som det är "hit man kommer när man kommer hem" så vet Piteborna också "vem man ringer när man blivit arg". Piteborna ligger 75 procent över snittet i riket när det gäller att anmäla köp till konsumentverket.
– Det har bara ökat. För varje år ökar vi kring nio procent i antalet kontakter vi gör, säger Siv Öhlund, konsumentvägledare på Piteå kommun.
Siv tror att ökningen beror på att vi har mer kunskap än tidigare, inte att det skulle vara så att lurendrejarna blivit fler.
– Det är mycket fokus på konsumentfrågor i media. Vi gör en analys av vår verksamhet varje år jag tror det är så att det skrivs mycket om det och det finns lättillgänglig information på internet. De vet vilka rättigheter de har och har kunskaper om det redan när de ringer till oss, säger Siv Öhlund.
Framför allt är det begagnade bilar som sticker ut och toppar statistiken. Piteborna köper mer än en begagnad bil i veckan som de är så pass missnöjda med att de anmäler köpet till konsumentverket. Hela 74 anmäldes under 2016 och de stod för 8,4 procent av klagomålen. Annars är det hantverkarna som Piteborna är missnöjda med. De stod för 63 av anmälningarna. Det är dock inget unikt för Piteå eller ens Norrbotten. De toppar listorna i hela Sverige, år efter år. Det kan förklaras med att bilar och renovering oftast lämnar en djup krater i plånboken och att vi därför är mer benägna att anmäla om vi blir missnöjda med tjänsten eller varan. Men det finns en del områden som Piteå sticker ut på.
– Vi har väldigt lite klagomål på mobiltelefonitjänster. Det är mer den fasta telefonin och själva telefonerna som anmäls än abonnemangen. Det kan vara för att vi har färre operatörer här uppe, alla väljer bara Telia eller Halebop, säger Siv Öhlund.
Piteå har också större andel klagomål när det kommer till hyresfrågor än övriga landet.
– Där vet jag nog faktiskt inte vad det beror på. Jag tänker mig att det borde vara värre i storstäderna egentligen. Men här uppe kanske vi har större benägenhet att anmäla. Sen har vi färre hyresvärdar här uppe, säger Siv Öhlund.
Något som också sticker ut är fordon som inte är en bil, Det dyker över huvud taget inte upp på topplistan i Sverige.
– Det gäller då alltså såna saker som skotrar, fyrhjulingar, husbilar och husvagnar. Vi är mer benägna att äga såna fordon här uppe än i södra Sverige, säger Siv Öhlund.