PDOL planerar för festival i sommar

Utspridda spelningar, digital upplaga eller ordinarie festival? Gänget bakom PDOL garderar sig för framtiden. "Vi är förberedda för alla olika scenarion", säger festivalgeneral Fredrik Nilsson.

Festivaldirektören Fredrik Nilsson är positiv. (Arkivbild)

Festivaldirektören Fredrik Nilsson är positiv. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

Piteå2021-03-31 20:00

För Piteå dansar och ler ser planen ut som den gjorde förra sommaren. 

– Vi planerar för en ordinarie festival, men en skillnad är att allt vi bokar kan vi göra om till en alternativ festival, säger Fredrik Nilsson. 

Vad en alternativ festival kan innebära är Fredrik Nilsson något förtegen om, men det finns många olika utfall.

– Festivalen är ju uppbyggd med en hel del olika aktiviteter, restaurangtält och spelningar. Om man får ta in 3 000 personer kan vi göra mindre varianter av dessa.

Ett annat sätt är att rikta fokus på det lokala. 

– Gör vi en mindre upplaga kan vi använda oss av Piteås entreprenörer och låta restaurangerna komma ut istället, säger Fredrik Nilsson. 

En spännande nyhet för PDOL är att intresset från stora, välkända artister har ökat. 

– Stora nationella och internationella akter som vi tittat på i flera år men inte haft råd med innan hör nu av sig, säger Fredrik Nilsson.

Han fortsätter.

– Det är tragiskt, eftersom artisterna gråter men samtidigt roligt eftersom vi nu får en möjlighet att boka dom.

Fredrik Nilsson tycker årets upplaga av PDOL känns spännande och ser det hela som ett nytt koncept. Om möjligheterna för en fysisk festival begränsas planerar Fredrik Nilsson att ställa om till en digital upplaga.

– Om man får ta in ett maxantal på 50 personer kommer vi inte att pressa den gränsen, utan istället kommer vi satsa på en helt digital festival med kända internationella namn. 

Tomadj Karimi, arrangör av Kitteltältet, berättar att de har ställt in sig på att komma.

– Vi kör fortfarande som planerat och kan inte göra så mycket annat än det. Om det blir eller ej blir vet vi inte förrän det närmar sig. Vi följer restriktioner och presskonferenser. 

Han förstår varför andra arrangörer ställer in, men är positiv till just PDOL.

– Vi har en kortare planeringstid än vad de stora arrangörerna har, vilket också ger oss möjligheten att ställa in med kortare varsel.

Kitteltältet har hittills bokat akter som Bolaget, Newkid och Molly Sandén men en digital omställning finns inte på kartan.

– All ära åt digitala spelningar, men det tappar den känslan vi vill ha, säger Tomadj Karimi.

En deadline för slutgiltigt besked är satt till den 30 juni.

– Vad som än händer kommer vi inte att ställa in.Vi ställer om, säger Fredrik Nilsson.

Hur PDOL kommer att arrangeras är fortfarande inte bestämt. Men en sak vet arrangören säkert. "Vi ställer inte in, vi ställer om", säger Fredrik Nilsson. (Arkivbild)
Hur PDOL kommer att arrangeras är fortfarande inte bestämt. Men en sak vet arrangören säkert. "Vi ställer inte in, vi ställer om", säger Fredrik Nilsson. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!