"Det här är vår dag"

Folk köade efter pizza på nyårsdagen och bagarna spådde nya rekord. ”Det här är vår dag”, säger Hardi Kareem, ägare av Nya köket.

Ulf Stenberg tycker att pizza är perfekt på Nyårsdagen.

Ulf Stenberg tycker att pizza är perfekt på Nyårsdagen.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2019-01-01 17:14

Pizzabagaren Hardi Kareem slänger upp en cirkelformad degbit i luften. Bakom honom står kartongerna uppradade och med sig i köket har han fem till personal.

– Jag har skrivit på Facebook att vi ska försöka slå rekord på kortast kötid. Men de utmanar mig genom att beställa svåra pizzor, säger ägaren av Nya köket.

När PT besökte stället vid 15:30-tiden hade han sålt 183 pizzor och målet var 500 totalt under dagen. Cirka fyra till fem gånger mer än en vanlig dag. Ulf Stenberg, från Djupviken, hjälpte till med att få upp statistiken genom att beställa fyra pizzor till familjen.

– Det är sen gammalt, säger han om anledningen till att han äter pizza på årets första dag.

Pizza på nyårsdagen har blivit en svensk tradition. Det säljs aldrig så många pizzor som dagen efter nyårsafton. Inne på Viking i stan summerar ägaren Hussein Rezai cirka 200 sålda pizzor och liksom Hardi Kareem tror han på ungefär 500 totalt.

– Det är en stor dag för oss. Många kommer kanske hit för första gången och det gäller att behålla dem, säger Hussein Rezai.

Kön inne på Viking blir bara längre och längre när folk vallfärdar in lagomt till middagstid. Albin Sandberg, som precis flyttat till Piteå från Stockholm, slår till med en familjepizza som han ska dela med några kompisar. En klassisk Vesuvio.

– En sådan här dag gäller det att få i sig fett och salt, säger han.

Nyårsafton firade han med mat och dryck i goda vänners lag och att ställa sig och laga mat igen var inte aktuellt.

– Disken står kvar på diskbänken och det är skönt att låta den stå där ett tag till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om