Uppfattningen bland landets frisörer är att norrbottningarna är mycket modemedvetna.
- Våra kollegor söderut tycker att vi här uppe vågar mer. Självklart snappas trenderna upp snabbare i storstäderna men vi ligger inte långt efter.
Henrikssons analys är att intresset för hårvård ökar.
- I dag gör vi så mycket mer än bara klipper. Många vill testa färgförändringar och hitta en egen stil vilket är roligt. Det gäller inte bara ungdomar. Många äldre vågar testa nya frisyrer.
Gemensam lokal
Trots att det finns hela 400 registrerade frisörer som egenföretagare i länet, av dem hela 79 i Piteå, tycker inte Henriksson att konkurrensen är mördande.- Jag ser alla andra frisörer som mina kollegor. Har vi fullt rekommenderar jag med glädje andra. Många arbetar dessutom på deltid och få jobbar till 65 år. Arbetsskador är vanliga och ett stort antal sadlar om efter några år i yrket.
Henriksson delar lokal med Maria Wallon. Även om båda har var sitt företag så marknadsför de sig under samma namn; Annorlunda klipp.
Inte bara klippning
- Många enskilda frisörer går ihop och bildar större salonger. Det är vanligt att hårvård kompletteras med skönhetsvård för exempelvis ansikte, fötter och kropp.Henriksson och Wallon har varit aktiva sedan slutet av 1980-talet. Att vara två tycker de är lagom.
- Det blir lugnare för kunden. Att vi dessutom befinner oss en trappa upp förhindrar insyn från gatan. Något många upplever som skönt.
Hårvård handlar inte bara om klippning, permanent och färgning.
- Det är ett möte mellan två människor. Många upplever det avslappnande att sätta sig ner i frisörstolen och skönt att bli omhändertagen för en stund, säger Wallon.
"Kunderna våra ambassadörer"
Henriksson och Wallon är etablerade frisörer i Piteå.- Men man är aldrig bättre än sitt sista jobb. Kunderna är våra ambassadörer. I dag har vi litet mer än vi egentligen hinner med. Men så ska det vara, menar Henriksson.
Bäst med frisöryrket är, enligt duon, att det alltid finns någonting nytt att lära.
- Det går aldrig att bli fullärd.
Frisör och terapeut
Att byta yrke är ingenting som varit aktuellt för Henrikson och Wallon.- Frisör är vad jag vill vara. säger Wallon.
Det finns exempel på frisörer som utbildat sig till terapeuter eller psykologer. Steget är inte så långt som många kan förledas att tro.
- Som frisörer fungerar vi i många fall som redan terapeuter. Vi pratar med folk om allt möjligt. En del lättar sitt hjärta för oss, säger Henriksson och ser fram mot nästa frisörmässa i någon av världsmetropolerna, bland anant New York, där nya impulser och ideer hämtas.