Det gamla Piteå luktade illa, riktigt illa kring husen, beläga efter trånga gator att döma av provinsialläkare Sigfrid Collins rapport. Där de flesta inte hade någon chans att upprätthålla en god hygien.
Kanalen efter nuvarande Sundsgatan stank av avloppsvatten.
– Slask och sopor sköts dåligt, konstaterade provinsialläkaren.
Slasken som annan orenlighet kastades ut på gödeselhögarna kring gårdarna i centrum och även direkt ut på marken och i dikena.
Läkarens uppmaning till Piteborna var att anskaffa slasktunnor.
– Dikena borde rensas upp och allårar, som förekommer på flera ställen, borde förbjudas, dundrade läkaren.
Allt annat är prydligt
Provinsialläkare Collin konstaterade att Piteå till allra största delen bestod av gamla och låga hus, vilka i regel förlorat en betydlig del av sin lodräta ställning.
– Det gör att husraderna har ett allt annat än prydligt utseende. Det stora flertalet av bostäderna motsvarar inte nutidens fordringar i hygieniskt avseende.
Provinsialläkaren var mycket kritisk mot mjölkhanteringen i bygden. Många grava anmärkningar riktades mot de platser där det ordnats med mjölkförsäljning. Där det inte togs tillräckligt stor vikt hur varan förvarades. Han sköt speciellt in sig på Rosviks mejeri, som enligt rapporten hade sin försäljning dels i en stolpbod dels i ett kök.
– I stolpboden finns ingen annan belysning än den som fås genom den låga dörren. Mjölken förvaras i lokalen tillsammans med gamla gångkläder. I köket springer det omkring barn, där hela familjens hushåll sköts. Här förvaras mjölken i en trång skrubb tillsammans med bland annat trasiga paraplyer, söndersprättade gångkläder, har nedtecknats i rapporten.
Collin klargjorde tydligt att hälsovårdsnämnden borde förbjuda mjölkförsäljningen.
Bestrider anklagelser
Föreståndaren för Rosviks mjölkmagasin, Hedvig Lundström, riktar dock en bredsida mot provinsialläkaren. Hon anför, vid ett senare tillfälle, att rapporten inte alls överensstämmer med de åtgärder som vidtagits efter tidigare besiktning.
– Vi har enligt föreskrifter anbringat ett fönster, oljemålat väggar, tak och golv samt även anskaffat en plåtbalja till upplag av is för mjölkens avkylning meddelar Hedvig Lundström.
Hon bestrider att det från köket mätts upp och sålts mjölk, vilket för övrigt intygas av K J Hedström, Strömsborg, E. M Engman, Margareta Englund, Maria Rehn och Jenny Engstrand, Piteå, i egenskap av mjölkköpare.
Bagerier och konditorier får också anmärkningar. Det handlar om dåliga utrymmen för bakning och förvaringslokaler för råvaror som smör och mjöl, vilka på en del platser blandas med allt möjligt skräp ” i största oordning”.
Ett konditori noteras ha ”usla förvaringslokaler i ett gammalt ruckligt hus”.
Restaurangerna, eller spisställena som de då kallades, bedöms som tämligen bra, snyggt hållna, med bra utrymmen för matens förvaring.
Avlopp ut i kanalen
Ett slakteri kritiseras för att ha en olämplig försäljningslokal. I slaktrummen finns spruckna cementgolv och djupa gropar. Arbetsborden, där korven bearbetades, saknade plåtbänkar. Arbetet utfördes i mörka rum.
Ett av stadens garverier hade problem med avloppet. Det gick rakt ner i marken. Ångbryggeriet, som fått underjordiskt avlopp med två rensningsbrunnar, släppte ut vattnet i Sundskanalen.
Folkskolan och fattighuset saknad invändig inklädning av väggar eller tak med trä.
I rapporten konstateras att de flesta brunnar som finns i Piteå hade odugligt vatten och att många behöver bättre kringbyggnader.
– Stadens hygien skulle betydligt förbättras om vatten – och avloppsledning anordnades, avrundar provinsialläkaren.
Samtidigt som rapporten publicerades fanns en insändare i Norrbottens Posten, vilken uppmanade människorna att även hålla sig andligt rena.
– Vi förälska oss i renligheten och blir oföretagsamma inte bara mot fläckar på vår jacka utan även mot fläckar på vår karaktär, mot smutsiga ord, som komma ur vår mun och smutsiga tankar i vår själ, citerar tidningen Frälsningsarméns organ Stridsropet som talar om en yttre och inre renlighet.
Donerade till folkbad
Stadsfullmäktiges ordförande, läroverksadjunkten Johan Håkansson överraskade Piteåborna att, i samband med slutet av ett sammanträde, avlägsna sig ur lokalen efter att ha lämnat över ett konvolut och ordförandeklubban till vice ordföranden, häradshövding K. Ekbom. Konvolutet öppnades, där Håkansson tackade för sig efter över 31 år i stadsfullmäktige och begärde avsked från uppdraget på stående fot.
Tacksam över att ha fått fullgöra uppdraget erbjöd han sig att till Piteå donera 2 000 kronor för uppförande av en ”anstalt för så kallade folkbad”. I statuterna föreskrevs att badet skulle vara öppet under arbetsveckans tre första dagar, avgiftsfritt för elever vid Piteå skolor och i övrigt vara tillgängligt på vissa tider för allmänheten mot en avgift av som inte översteg 15 öre per bad och person. Till donationen bifogade Håkansson skriften ”Om hudens vård och folkbad”.