Det dröjde 40 år innan hon fick ett livstecken

Hon sökte förgäves efter sin till USA emigrerade broder. Elsa Franzén från Degeränget fick aldrig riktig klarhet i vad som hände Karl Arvid (Harvey) Öberg, vilken som 20-åring år 1913 lämnade Sverige för USA.

Brevet från Helmer Alinder till makarna Franzén på Degeränget.

Brevet från Helmer Alinder till makarna Franzén på Degeränget.

Foto: Arkivbild

Piteå2020-07-13 16:00

Det var i januari 1974 som Elsa Franzén och hennes make John i Degeränget brevledes fick kontakt med Karl Arvid Öbergs reskamrat från Degeränget, Nils Helmer Alinder, bosatt i Spokane, Washington och då med det nya efternamnet Linder.

Då hade det gått 40 år sedan Elsa Franzén senast hört något om sin broder.

Det måste ha varit svårt, och med stor sorg och saknad, som Elsa Franzén – trots efterforskningar – aldrig fick kontakt med brodern Karl Arvid, som i USA ändrade sitt förnamn till Harvey. Ovissheten plågade säkerligen henne.

PT berättade för en tid sedan, i en Återblicksartikel, om Karl Arvids levnadsöde, men då utan vetskap om att systern sökt honom genom många år.

Mycket talar för att Karl Arvid tidigt bestämt sig för att klippa kontakterna med hemlandet och även senare med sin reskamrat Helmer Alinder och därmed fly från sitt förflutna.

Som framgår av den tidigare Återblicksartikeln avled Karl Arvid Öberg i oktober 1977 och var då bosatt i Oak Lawn, Illinois. Systern Elsa i Piteå gick ur tiden bara några månader senare, i april 1978.

Hon fick således aldrig klart för sig hur livet gestaltat sig för brodern. 

Helmer Alinder berättar i sitt brev till makarna Franzén att han gjorde stora ögon när han fick brevet från Sverige, drog sig då till minnes den glada barndomstiden och umgänget med familjen Franzén.

Han beklagade samtidigt att det gått nästan lika många år sedan han själv senast hade kontakt med sin reskamrat Karl Arvid.  Dessförinnan hade Alinder brevledes haft kontakt med några andra Degerängsbor, Egon och Sonja Lönnberg, och för dem berättat att han försökt lägga ut så många ledtrådar som möjligt i eftersökningen av Karl Arvid – men utan resultat.

I brevet till makarna Franzén från 1974 skriver han följande:

"Av de som var i vår ålder, och kände Arvid ,så har de flesta gått ´över gränsen´. Möjligen finns någon kvar. Men om så är har jag förlorat kontakt med dem. Så det enda jag kan säga att om jag skulle erhålla några upplysningar om han är levande eller död så skall jag skriva till dig med detsamma."

Senast Alinder hade kontakt med Karl Arvid Öberg, var han i Chicago.

"Före den tiden brevväxlade vi rätt så ofta, Sista brevet jag skrev till honom kom tillbaka, För 18 år sedan, då vi var på en semesterresa till Sydstaterna stannade vi i Chicago på vägen hem. Där genomgick jag telefonböckerna. Men ingen Karl Arvid Öberg fann jag. Försökte med att ringa till andra med namnet Öberg. Men ingen tur."

Alinder berättar i brevet att under de första tio åren de var i USA arbetade han och Karl Arvid ofta på samma plats.

"Han var en mycket bra arbetare, Men stannade aldrig länge på någon plats. Från vad jag minns så var han aldrig medlem av någon svensk-amerikansk förening."

När Öberg emigrerade från Sverige lämnade han föräldrar och tre syskon.

Väl framme i USA drog han vidare till Spokane, Washington, tillsammans med ett år yngre färdkamraten Nils Helmer Alinder. Öberg återfanns rätt snart i delstaten Idaho och senare Illinois för att 1942 bosätta sig i Oak Lawn, Illinois,

Han gifte sig i Chicago med en amerikanska och blev far till fyra barn, två söner och två döttrar.

Nils Alinder, som skrev brevet till Sverige och makarna Franzén, avled 1984 och var, enligt vad han själv skriver, gift med ”Å Per Lundbergs Anna bårte Håkansåjn”.

Återblick 

Återblicken handlar om historier från åren som gått. Berättelserna är huvudsakligen baserade på texter ur gamla lokaltidningar där djupdykningar har gjorts bland notiser och artiklar. På Återblickssidan blandas allt slags stoff – stort och smått. Det handlar många gånger om uppföljningar kring notiser, reportage, händelser och personporträtt. Mångfalden är överväldigande och läsaren får tillfälle att förnya bekantskapen med det som hände förr.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!