Hon väljer ändå att blicka framåt och fokuserar på att de resterande två åren ska bli så bra som möjligt för de elever som går kvar.
– Vi måste se till att de känner att de får en bra utbildning. Vi måste tänka bort att det snart är över. Vi har personal som brinner för dansen och eleverna gör ett fantastiskt jobb, säger hon.
Kicki Enqvist beskriver barnens behov av att uttrycka sig på ett annat sätt än genom tal och skrift.
– Man ser verkligen glädjen hos dem när de dansar, över att kunna uttrycka sig på det sättet. Man blir så berörd av deras konst. Och det de har fått kan ingen ta i från dem, det bär de med sig, säger Kicki Enqvist.
Nästa år blir annorlunda, eleverna blir färre och personalstyrkan bantas. En av dem som valt att lämna Svenska balettskolan i Piteå är den konstnärliga ledaren Emma Idén.
– The show must go on. Jag kliver av nu, mitt uppdrag är klart. Jag vill inte jobba i nedmontering, säger hon.
Främst tycker hon det är tråkigt för eleverna att Svenska balettskolan i Piteå avvecklas.
– Jag hoppas att det blir något annat i Piteå, dansen måste finnas kvar. Sorgligast är det för sexorna som inte får gå vidare i Svenska balettskolan i Piteå, säger hon.
Emma Idén hoppas att Luleå får möjlighet att ta över stafettpinnen och driva Svenska balettskolan vidare i norra Sverige.
– Kultur behövs även i Norrland. Det är tråkigt att politikerna inte förstår hur viktigt kultur är för mänskligheten. Utan kultur blir vi djur. Vi behöver uttrycka oss på andra sätt och kunna fly in i kulturen, till en annan verklighet, säger Emma Idén och fortsätter.
– Det här är ett nederlag för alla invånare i Piteå. Dans är ingen hobby. Det är ett yrke och det tar tid att bli en skicklig utövare av det här yrket, säger hon.
Redan i årskurs fyra börjar danseleverna träna 12–15 timmar i veckan och i årskurs sex börjar de träna även på lördagar.
– Jag är väldigt stolt över eleverna. De är så professionella i det de gör. I dag fick vi planera om föreställningen bara en halvtimme innan den började för att en elev blivit sjuk och de löste det hur bra som helst, säger Emma Idén.