"Det blir en stor utmaning för oss"

Att ta hem de utskrivningsklara patienterna efter tre dagar istället för fem blir en utmaning för Piteå kommun. Det konstaterar Madeleine Westman, enhetschef för myndighetsutövning.

Försprång. "Vi har redan en väl fungerande hemtagningsverksamhet" säger Madeleine Westman, enhetschef för myndighetsutövning vid Piteå kommun

Försprång. "Vi har redan en väl fungerande hemtagningsverksamhet" säger Madeleine Westman, enhetschef för myndighetsutövning vid Piteå kommun

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2018-01-05 05:00

Som PT tidigare berättat sätter en ny lag som infördes den 1 januari i år, hård press på kommunerna och öppenvården. Personer som vårdats på sjukhus och bedöms som utskrivningsklara har tidigare kunnat ligga kvar fem dagar innan kommunen haft klart med hemgång.

Nu är det max tre dagar som gäller – efter tre dagar övertar också kommunerna betalningsansvaret och får betala tusentals kronor till Region Norrbotten för vårdplatsen (läs mer i faktarutan).

– Det kommer bli en stor utmaning för både kommunen, öppenvården och slutenvården. Det här året kommer innebära att vi behöver följa upp och förändra efter vägen för att få detta att fungera. Samverkan blir ytterst viktig, säger Madeleine Westman, enhetschef för myndighetsutövning vid Piteå kommun.

Hon uppger för PT att kommunen jobbat intensivt med vad den nya lagen innebär hela hösten och kommer att fortsätta att göra det fram till det praktiska införandet den 27 februari i år.

– Är man färdigbehandlad så ska man inte uppta en vårdplats på ett sjukhus, så är det. Men vi har alla våra utmaningar i det här.

Kommer ni klara av att ta hem patienterna efter tre dagar?

– Ja, egentligen är det ju så att vi ska klara av att ta emot patienterna när de är utskrivningsklara. Vi ska inte behöva använda oss av de här tre fristdagarna, det är grunden, säger Madeleine Westman som menar att det dock också alltid handlar om individuella fall.

– Just vår målgrupp, svårt sjuka äldre, är oftast en sårbar grupp som gör att det krävs vissa planeringsdagar som tar extra tid. Vi ska klara det, men i dom fall vi inte gör det så finns det skäl till det, säger Madeleine Westman.

Hon menar att sådana skäl kan handla om brist på undersköteskor inom hemtjänsten och det faktum att det nya äldreboendet ännu inte är klart. En åtgärd har varit att skapa 12 nya platser på Villa Utkiken:

– Det är en ersättning i väntan på permanenta platser, så personerna som vistas där, de har ett beslut som särskilt boende, säger Madeleine Westman.

Hon menar att en fördel som Piteå kommun har är att man redan jobbat med detta med "trygg hemgång":

– Vi har redan en väl fungerande hemtagningsverksamhet och har också äldrecentrat för att kunna göra fördjupade bedömningar av personer som har förändrade behov. Det vi har gjort nu är att vi har fördjupat oss i lagen och vad den innebär. Men också sett över vår hemtagningsverksamhet så att den förstärks och klarar av det den nya lagen säger att vi ska.

Nya lagen

Den 1 januari 2018 börjar en ny lag om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård att gälla. I länet gäller dock i prakten 27 februari, detta efter en överenskommelse mellan Region Norrbotten och kommunerna.

Lagen innebär att utskrivningsklara patienter bara får ligga kvar på sjukhus i max tre dagar, sedan övertar kommunerna också betalningsansvaret. En kostnad på 7 100 kronor per dygn och patient.

Den i januari 2019 börjar lagen gälla för patienter inom sluten psykiatrisk vård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!